Алтернатива на палмово масло може да помогне за спасяването на тропическите гори

Голяма част от козметиката и хранителните продукти съдържат палмово масло, което е причина за бързото обезлесяване на тропическите гори, унищожавайки местообитанията на вече застрашени видове като орангутана, слона пигмей и суматранския носорог. Над 50% от плантациите с маслена палма са причина за обезлесяване на тропическите гори през последните 30 години.

Автор: Marco Schmidt, Wikimedia Commons, cc-by-sa 2.5

Но сега индустрия казва, че е намерила решение – синтетична алтернатива, която не включва изгаряне или изсичане на тропическите гори. Тя може да замести естественото палмово масло във всичко – от шампоаните, сапуните, перилните препарати и червилата до хранителни продукти като бисквити, маргарин, сладолед и шоколад. За да успее в индустрията синтетичната алтернатива трябва да може да имитира гъвкавостта на естественото палмово масло, което го прави подходящ заместител във всичко – от храни до перилни препарати.

Натуралното палмово масло има гладка и кремообразна текстура и е без мирис, което го прави желана съставка в много рецепти. То е полутвърдо при стайна температура, така че може да се използва в хранителни продукти като маргарина и има естествен консервиращ ефект, който удължава срока на годност на хранителните продукти.

Автор: Bongoman, Wikimedia Commons, cc-by-sa 3.0

Истинският проблем за синтетичния продукт са разходите, тъй като естественото палмово масло е изключително евтино. Също така се конкурира с култура, която е изключително продуктивна по отношение на обема, произведен от хектар. Изчисленията потвърждават, че синтетичното палмово масло е между два до три пъти по-скъпо от естественото и това е в най-добрия случай и при най-рентабилния сценарий. В световен мащаб употребата на палмово масло възлиза на 75 млн. t, като 70% от него се използва в хранително-вкусовата промишленост. Прогнозите са, че до 2050 г. това количество ще нарастне до 264 – 447 млн. t, като се очаква петкратно увеличение на търсенето на биогорива на базата на палмовото масло до 2030 г. Синтетичната алтернатива тогава може да направи само малка вдлъбнатина в световното производство на естествено палмово масло. Но има и непредвидени последици, ако синтетичното палмово масло стане икономически изгодна алтернатива.  В индонезия има 4,5 млн. д., които отглеждат маслени палми. Ако не тях, то тези земи в бъдеще може да бъдат използвани за отглеждане на каучуково дърво или видове за дървен материал.

Най-важното е да се намери точният баланс.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Река Тиу в гр. Анси, Югоизточна Франция

ггф