50 години дипломатически отношения между България и Австралия – участие на проф. Румен Пенин и Националния олимпийски отбор по география в проекта “50 истории”

През 2022 г. отбелязваме 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Австралия. Юбилеят е повод за двете държави да работят още повече за развитието на приятелските ни отношения, за укрепване на двустранните връзки в областта на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, културата и контактите между хората.

Дипломатическите отношения между двете държави са установени на 5 април 1972 г., но контактите между България и Австралия имат повече от вековна история, датираща от края на XIX век, когато първите български емигранти пристигат в Австралия. Днес нашата общност в Австралия, наброяваща над 10 хил. души, е най-голямата българска диаспора в Азиатско-тихоокеанския регион. Тя гордо дава своя принос за успешното развитие на мултикултурното австралийско общество, но също грижливо пази своите български традиции, които се предават от поколение на поколение. Българската общност в Австралия е важен мост, свързващ двете отдалечени географски, но близки приятелски държави със споделени ценности и желание за сътрудничество.

 

Отношенията между България и Австралия са изграждани през годините от множество официални представители на двете страни, но едва ли бихме могли да добием пълна представа за приятелството между България и Австралия без да научим повече за връзките между хората на двете държави, за историите, които ги свързват с другата страна, в много случаи превърнала се в техен втори дом. Затова по повод годишнината МВнР инициира проекта „50 истории“, който представя историите на българи и австралийци - за техните първи срещи с Австралия или България, за това какво ги вълнува и вдъхновява, как дават своя принос към културата и обществото на другата страна.

Предлагаме ви материала - текст и илюстрации на проф. Румен Пенин, инициатор за организирането на Националната олимпиада по география и ръководител на Националния олимпийски отбор на VI Международна олимпиада по география в Бризбън, Австралия, през 2006 г. За голяма радост ученикът Васко Стоицев от МГ „Гео Милев“ в Плевен се пребори за бронзов медал.

https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/34536  на български език

https://www.mfa.bg/en/customnews/main/34537  на английски език

https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/34536 - официален сайт  на Министерство на външните работи на Република България, на който е качен проектът „50 истории“.

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Долината на река Младежка в Странджа планина

ггф