30 години от трагедията в Чернобил

30 години от трагедията в Чернобил

Чернобилската забранена зона – както е известна територията в периметър от 30 km около авариралия реактор на АЕЦ „Ленин”, е необитаема, тиха, запечатала момента на катастрофата. По мъртвите улици на призрачния град Припят – най-близко разположеният до централата град, все още могат да се прочетат лозунги от отминалата социалистическа епоха. 
 
 
Радиацията – невидимият враг е все още навсякъде и във всичко. Последни изследвания показват, че на места радиоактивните елементи са проникнали на дълбочина от 2 до 5 m в почвата, особено на места, където са заровени радиоактивни отпадъци и техника. 
 
 
Тихо е, но всяка година на 26 срещу 27 април, град Припят оживява за няколко часа. Бившите жители на града се завръщат за обслужването на панахида за загиналите от аварията. Така е и тази година. През 2016 г. се навършват 30 години от злополучната нощ. 
 
 
Чернобилската забранена зона е на път да се превърне в най-голямото поле за ландшафтно-екологични и биологични изследвания и експерименти. 
 
 
 
 
В областта около реактора природата за пореден път доказва своята мощ. Въпреки колосалното по размери радиоактивно замърсяване, природните комплекси се възстановяват с изключително бързи темпове. Възстановени са популациите на вълци, сърни, диви прасета. Развива се бурна широколистна и иглолистна растителност, възстановени са храстовите и тревните видове. Дори в пряко засегнатата „Червена гора” (Гора от лиственица, ела и смърч поразена от първичния радиоактивен облак) са възстановени подлесните видове. Зоната постепенно се превръща в един от най-големите природни резервати в света. 
 
 
 
 
Същевременно активно се строи новият „саркофаг”  за авариралия реактор.  Френски и немски специалисти се трудят върху мега конструкцията на новата обезопасяваща обвивка, която ще изолира реактора за поне 100 г. Три десетилетия след катастрофата, 95% от радиоактивно заразените материали не са трайно обезопасени, те все още се намират под бетонния саркофаг, набързо построен след аварията, който обаче има опасни пукнатини и рискува да се срине. Размерите на новия саркофаг са поразяващи - висок 110 m, широк 260 m и ще струва над два милиарда евро. 
 
 
Въпреки риска все още има хора, които живеят в близост до забранената зона. Заради икономическата криза в Русия, Украйна и Беларус изследванията в засегнатите от бедствието райони са или ограничени, или напълно преустановени, а хората продължават да консумират храна с опасно високи нива на радиация.
 
 
 
 
Научните тестове показват, че замърсяването с радиоактивни изотопи като цезий (Cs) 137 и стронций (Sr) 90 до известна степен е намаляло, но се запазва, особено в места като горите. Хората в засегнатите райони все още са в ежедневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.
     
                                                                               
Автор: Любо Стоянов 
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф