120 години академична география в СУ „Св. Климент Охридски“

Началото на университетската география в България е поставено през 1898 г. Анастас Иширков е назначен чрез конкурс от 1 февруари 1898 г. за редовен доцент по география и обща етнография. Встъпителната му лекция пред студенти от Историко-филологическия факултет е на 19 март 1898 г. на тема „Задача и съдържание на днешната географска наука“. Специализация по география в СУ „Св. Климент Охридски” се разкрива през 1908 г., а самостоятелна специалност „География” се обособява през 1924 г.“ 

- из статията 2018 - юбилейна година за българсктата география“ с автори доц. д-р Стоян Недков, доц. д-р Георги Железов, поместена в бр. 2 на е-списание „Географ“.

Избраният за редовен доцент на 1 февруари 1898 г. Анастас Иширков

От тогова до наши дни географската наука в Софийския университет запазва водеща роля за страната и получава международно признание. Поколения учители по география са получили своето образование в най-старото висше учебно заведение на България, а редица научни и образователни институти са захранвани с географски кадри, професионално подготвени в Университета. 

През 2018 г. се честват също така 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков. Събитието ще бъде отбелязано с тържествена научна сесия на от 10:00 ч. на 4 април 2018 г. в Аулата на Софийския университет. През ноември месец ще се отбележат и 100 години от основаването на Българското географко дружество. Тогава ще се проведе международна научна конференция в чест на вековния юбилей.

Публикувано от geolub

2 Коментара - 120 години академична география в СУ „Св. Климент Охридски“

Р.П. (непроверено) March 28, 2018

Отговори
Да, това е знаменателна дата за нашата География. Всъщност е поставено началото на университетската география в СУ "Св. Климент Охридски", която впоследствие се развива през годините и в редица други наши университети. Успех в работата на всички колеги географи!!!

Дани Илиева (непроверено) March 28, 2018

Отговори
Сега виждам публикацията в сайта. Поздравявам и аз всички колеги географи и се гордея, че съм част от географската общност на България. За моите деца часовете по география са най-магичните, както те се изразяват и това ме прави щастлива. Успех и на географския фестивал в Русе.

Сподели

Снимка на деня

Изглед към град Чефалу, Сицилия

ггф