10 яки съвета за младите географски олимпийци

Реших се да споделя няколко съвета към младите географи, за които участието на олимпиади и състезания е удоволствие и страст. Правя го заради опита, който натрупах като ученик, учител, член на комисия и съорганизатор в различни национални и международни олимпиади и състезания по география.
 
 
Преди да напиша географските си съвети, ще дам няколко общи. В наши дни всеки млад човек, който се стреми към успехи, трябва да бъде компютърно грамотен, да знае прилично английски език и да може да комуникира свободно с хората. Може да имате страхотни познания, но ако не разполагате с подходящите начини да ги споделите със света, те ще си останат самоцелни и безсмислени.
 
 
10 яки съвета за географски олимпийци:
 
 
1. Учи си уроците! Понякога учебното съдържание не е най-интересното нещо, което те вълнува и има неща, които привличат вниманието повече. Това не означава, че трябва да го пренебрегваш. В основата си всяка олимпиада цели да провери способностите на учениците за усвояването на учебния материал. Бъди сигурен, че го познаваш добре и не го подценяваш. Въпросите в началните етапи на олимпиадите винаги се базират почти изцяло на учебното съдържание, така че първата ти стъпка е да си научиш урока, за да не допускаш елементарни грешки.
 
 
 
 
 
2. Гледай настрани! Идеята на всяко състезание е да отличи най-добрите. Ето защо се прибягва до въпроси и задачи, които надхвърлят задължителните нива, регламентирани в учебната програма. Това означава, че ще те питат за неща, които ги няма в учебниците. От теб зависи да натрупаш знания и умения отвъд границите на преподаваното в класната статия. Пътищата за това са много. Моят съвет е да гледаш настрани - да четеш колкото може повече книги и списания за пътешествия, география, туризъм, история и т.н. Не подценявай документалните филми – те са най-добрият и достъпен начин за изграждане на визуална представа за света. Така неосъзнато се трупа огромен ресурс от информация, която в един момент ще ти помогне или за конкретен отговор на въпрос, или за логическо отговаряне на поставено питане. Не пропускай да провериш къде се намира на картата даден обект, за който си прочел или гледал, но до този момент не си знаел местоположението му.
 
 
 
 
3. Гледай карти! Изумително огромно е количеството информация, което се съдържа в една карта. Ако в един текст има ясно и последователно излагане на факти, в картата има безброй много комбинации на географска информация – местоположения, разстояния, характеристики... Безброй много са и въпросите, които могат да намерят отговори, ако си представяме света и България много добре, т.е. като на карта.
 
 
 
4. Стани картограф! Когато гледаш карта и я „научаваш” успяваш да извлечеш доста информация, но още „по-силно” географско упражнение е, ако започнеш сам да си чертаеш карти и картосхеми. Направи си собствен атлас, където да си изчертаеш, например, градовете по българския участък на Дунав; реките, вливащи се в Черно море; граничните пунктове на България, протоците на света и т.н., и т.н. Когато започнеш да „твориш” подобни карти, знанията ти ще се затвърдят и ще се подредят в съзнанието.
 
 
 
 
 
5. Систематизирай! Няма нищо лошо в това да си направиш таблица, в която да си изброиш монархиите в Европа или всички осемхилядници, или европейските отвъдморски владения, или природните паркове в България, и много, много други. Когато информацията е подредена и систематизирана, тя е по-лесно възпроизводима. Създай си свой географски архив, който попълвай старателно. Обещавам, че няма да се запълни лесно, но пък ще е от полза!
 
 
 
 
 
6. Погледни назад! Географските състезания почти винаги протичат в утвърден и до болка познат формат. Рядко някой се осмелява да пусне нов тип задачи или въпроси. Дори често се повтарят и въпроси от миналите години. Това е нормално, тъй като част от въпросите трябва да покриват учебния материал, а той е ясно регламентиран и в установен обем. Съветът ми е да проучиш максимално добре какво се е „падало” през минали години – попитай учителя си, потърси в интернет. Всичко това ще ти помогне да се ориентираш какво може да очакваш, а когато е неизвестността е по-малко, обикновено сме по-спокойни.
 
 
 
 
7. Създай си общност! Какво по-прекрасно от това да си намериш съмишленици – приятели, с които да си говорите за география, да си задавате въпроси, да обсъждате разни неща. Не гледай на другите участници в състезанията и олимпиадите само като конкуренти, те са като теб, имат същите интереси и навярно заедно можете да „тренирате” географски по-успешно. Направете си Facebook група или общ чат, където да споделяте интересни и любопитни факти. Така ще си създадете общност, а когато сте общност, сте силни! Едни от свестните хора в живота ми, са хора, с които се запознах по време на географски олимпиади.
 
 
 
 
8. Рови се в интернет! В наши дни интернет е ужасно място, в което може да си губиш цялото време или е страхотно място, в което може да научиш адски много! Различните езикови версии на Уикипедия могат да са ползват удачно, въпреки че все още има доста географски небивалици в някои от статиите. YouTube изобилства от образователни канали и документални филми. Лесно може да провериш въпросите от световните олимпиади по география. Смартфоните позволяват достъп до множество приложения, чрез които се играят образователни игри, чрез които да учиш много.
 
 
 
 
9. Следи новините! Много често в една емисия новини може да се съдържа отговорът на въпрос от финалния кръг на национална олимпиада. Бъди в крак с времето. Следи националните и международните новини, независимо дали по телевизия, радио, вестници или интернет. Така лесно ще разбереш коя е най-новата българска община, коя автономна област в Сърбия е със значителен брой унгарско население, кой провлак свързва Кримския полуостров с материка на Европа и т.н. Не пропускай да се абонираш за новини с тематично географско съдържание (geograf.bg, geography.about.com и др.). 
 
 
 
 
10. Следвай Географ БГ! Всеки човек с любов към познанието, който е попадал на сайта, е забелязал, че се стараем той да бъде съдържателен от географска гледна точка. Опитваме се да популяризираме познанието за Земята чрез новини, снимки, тестове, инициативи, конкурси, събития и др. Всеки ден във Facebook споделяме нашата снимка на деня, която ни „отвежда” към различно място по света. Всеки ден публикуваме във Facebook загадка! Всяка седмица в сайта има нов тематичен географски тест, а през седмицата публикуваме множество новини. В сайта могат да се намерят и тематични презентации със свободен достъп... Има достатъчно възможности, които съчетават до голяма степен съветите, които споделих по-горе.
 
 
 
 
Географ БГ също така е съорганизатор на Географския фестивал – форумът, на който за пръв път се даде възможност на ученици да  участват като отбор на географско състезание в България (очаквайте информация за фестивала през 2016 г.). 
 
 
В желанието си да бъде полезен на любознателните деца Географ БГ организира образователни презентации и създаде своя Център за знания в София. Именно в Центъра за знания сме планирали да организираме и няколко тематични „олимпийски лаборатории за млади географи” за ученици с желание за успешно участие в различните състезания по география и икономика.
 
 
 
 
 
Автор: Димитър Желев
 

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - 10 яки съвета за младите географски олимпийци

Иван Иванов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво за ентусиазма! Радвате ме!

Таня Николова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чудесни съвети за децата, които имат нужда от насърчаване за участие в олимпиадите.

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф