10 удивителни факта за пътуването със самолет и туризма по света

10 удивителни факта за пътуването със самолет и туризма по света

1. Във всеки един момент средно около 120 000 души са във въздуха, пътувайки в самолет от едно място към друго, а ⅓ от тях са излетели или пътуват към летище в САЩ, страната с най-много летища в света. 
 
 
2. Най-дългият пътнически полет в света трае около 16 часа и е между Сидни, Австралия и Далас, САЩ. Практически самолетът и пътниците прекосяват Тихия океан по диагонал. В обратна посока полетът е по-къс заради смяната на часовите зони. До ноември 2013 г. Сингапурските авиолинии държат рекорда за най-дълъг полет от 18 часа и половина, свързващ Сингапур и САЩ. Следващи в класациите са полетите между Йоханесбург, РЮА и Атланта, САЩ; Дубай, ОАЕ, и Лос Анджелис; Джида, Саудитска Арабия и Лос Анджелис.
 
 
3. Най-краткият пътнически полет в света трае едва около 2 минути и свързва шотландските острови Уестрей и Папа Уестрей от групата на Оркнейските острови. Самолетът свързва двата съседни острова като регулярна линия от обществения транспорт. Белизките острови в Карибско море Кайе Чапел и Кайе Каулкер също са свързани с въздушна линия, чиито полет трае около 2 минути. 
 
Летището на белизкия остров Кайе Чапел. Снимка: Уикипедия
 
 
4. Международното летище Хартсфилд-Джаксън в Атланта, САЩ е най-натовареното летище в света. За 2013 г. през него са преминали 94 500 000 пътници, след него е международното летище в Пекин с 84 000 000 пътници за годината. 
 
Международното летище Хартсфилд-Джаксън в Атланта. Снимка: Уикипедия
 
 
5. Лас Вегас е градът с най-много хотелски стаи в света - 125 000. На основната ивица с хотели са разположени 15 от 25-те най-големи хотела в света. 
 
Ивицата на хотелите в Лас Вегас. Снимка: Уикипедия
 
6. Хотел “Измайлово” в Москва е най-големият в света - разполага със 7500 стаи. Грандиозното съоръжение е построено за Летните олимпийски игри в Москва през 1980 г. 
 
Огромният руски хотел "Измайлово". Снимка: Уикипедия
 
7. Най-скъпата нощувка в света предлага хотел “Президент Уилсън” в Женева, Швейцария - за новувка в кралския пентхаус (самостоятелен апартамент на последния етаж) трябва да се заплатят 67 000 щатски долара. Площта на апартамента е 1800 m2. Не се съмнявайте, че от това не се разкрива божествена гледка към Женевското езеро (Леман) и величиствените Алпи. 
 
 
8. Чилийският курорт Сан Алфонс дел Мар разполога с най-големия плувен басейн в света. Басейнът е дълъг над километър, а площта му е над 8 хектара. Обемът му е 250 000 000 литра. Според изчисленията изграждането му е струвало над 1 млрд долара.
 
Най-големият басейн на Земята. Снимка: Уикипедия
 
9. Всяка вечер от Фонтана ди Треви в Рим се събират около 3000 евро под формата на монети, хвърлени от туристи. Сумата се дарява от общинските власти в Рим за благотворителни каузи. 
 
Една от топ атракциите на Италия - Фонтанът ди Треви. Снимка: Уикипедия
 
10. Доста авиокомпании пропускат номер 13 в номерацията на редовете и седалките в самолетите. Това е така, защото практиката е показала, че има крайно суеверни пътници, които са склонни да изпадат в паника, ако бъдат настанени на 13-ти ред или място и да създават проблеми на екипажа по време на полет. 
 
 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Лонгозните гори по река Камчия