10-те най-дълги сухоземни граници в света

Съединените щати укрепиха 3141-километровата си граница с Мексико и в Европа безумна стена е в ход – като Хърватия и Унгария вече изграждат стени по границите си със Сърбия. Словения изгражда стена на границата си с Хърватия, докато Австрия изгражда на границата със Словения – всичко това, за да се спрат масовите вълни от имигранти и бежанци от Сирия, Ирак и други страни.

Така че със стените, които се издигат по сухоземните граници, би било интересно да се изброят най-дългите сухоземни граници в света между двете страни.

1. Канада - САЩ: 8893 km – Канада, втората по площ в света и Съединените щати (четвърта по площ) имат най-дългата международна граница между двете страни в света. Границата е с 2 части: от север на юг, през Аляска (най-големият щат в САЩ) и Юкон в Канада, и от изток на запад, през  12 други щати на САЩ и 7 канадски провинции. Канада има сухоземна  граница само със Съединените щати, а Съединените щати имат втора сухоземна граница с Мексико.

2. Русия - Казахстан: 6846 km  Русия е най-голямата по площ страна в света. Тя има обща дължина на сухоземната граница от малко над 20 000 km, споделена с 14 държави. Най-дългата си сухоземна граница, която е и втората по големина сухоземна граница в света, е с Казахстан – съседната на юг страна и 9-та по площ в света.

3. Аржентина - Чили:  5300 km  Аржентина е 8-та по площ страна в света и докато Чили е много по-малка по площ от Аржентина (около една четвърт от нейната площ) – нейна дълга тясна форма поставя тяхната обща граница като третата най-дълга в света.

4. Китай - Монголия: 4677 km  Китай е третата по площ страна в света и с обща граница 22 147 km, споделяна с 16 страни, тя трябва да бъде спомената тук няколко пъти. Най-дългата граница на Китай е със своя съсед на север: Монголия, която също споделя една от най-дългите граници в света с нейната съседка на север - Русия.

5. Индия - Бангладеш: 4 053 km  Индия е 7-та по площ  държава в света и трета по площ в Азия. Тя граничи със седем държави. Но най-дългата граница е с малката страна Бангладеш, която е около 5% от размера на Индия. Причината за това е, че границата между Индия и Бангладеш е разделена на 199 различни части, създадени от 92 бангладешки анклави в Индия и 106 индийски анклави в Бангладеш.

6. Русия - Китай: 3645 km – връщаме се към Китай и Русия  - въпреки че Монголия и Казахстан стоят между тези две гигантски държави, те все още имат обща граница достатъчно дълга, за да бъдат шестата най-дълга в света.

7. Русия - Монголия: 3543 km  удивително, три от руските 14 сухоземни граници са сред 10-те най-дълги такива в света. И докато предишните бяха с  Казахстан и Китай, тази граница е със съседна страна на юг. Що се отнася до Монголия, тя има само две сухоземни граници - с Русия и Китай, но и двете са сред най-дългите в света.

8. Бразилия - Боливия: 3400 km – връщаме се към Южна Америка, Бразилия е петата по площ  държава в света и споделя сухоземната си граница с 10 държави. Най-дългата й е с Боливия.

9. Китай - Индия: 3380 km  границата между Китай и Индия е третата най-дълга сухоземна граница на Китай и втората най-дълга на Индия. Границата между страните е повече от единичен участък, а главният раздел е „Линията на действителния контрол“ около района на Кашмир, която включва много спорни части.

10. Съединените щати  Мексико: 3141 km - докато Съединените щати споделят сухоземна граница само с Канада и Мексико, самият Мексико има граници със Съединените щати, Гватемала и Белиз. Тази граница е най-често пресичаната международна граница в света, с около 350 милиона законни пресичания всяка година. Съединените щати поставят бариера по тази граница, опитвайки се да спрат потока нелегални имигранти. Бариерата е поредица от стени, огради, сензори и камери.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф