Тестова игра: Монголия (част 2)

Настоящата тестова игра е посветена на Монголия. Автори на теста са Христо Кичиков, учител по география, и Павел Вълчев. Успех!

1. Най-известната традиционна национална напитка на монголците се приготвя от ферментирало кобилешко мляко. Как се нарича тя?

2. През лятото, от 11 до 13 юли, се провежда популярен ежегоден монголски фестивал, като в него местните участват в надбягвания с коне, стрелба с лък и борба. Как се нарича този всенароден празник?

3. Как се нарича типичното за монголците жилище?

4. Законодателната власт в Монголия се осъществява от еднокамерен парламент, състоящ се от 76 представители, избирани за срок от 4 години. С какво име е известен върховният законодетелен орган?

5. Как се нарича националният монголски музикален инструмент, който поради необикновената си, нетипична форма и странни звуци, е включен в световната музикална и културна съкровищница на ЮНЕСКО?

6. Със своите 3350 кв. km това солено безотточно езеро е най-голямото в Монголия. Малка част от езерото попада в Русия. Кое е то?

7. На много места на територията на Монголия се срещат т.нар. „Еленови камъни”. Какво представляват те?

8. В монголската столица Улан Батор може да се види интересна забележителност наречена Гандантегченлин. Какво представлява тя?

9. На 54 km югоизточно от монголската столица е разположен комплекс, в който централно място заема най-голямата конна статуя в света (40 m без постамента). На коя историческа личност е постветена тя?

10. Коя от реките не води началото си от територията на Монголия?

Коментари (0)