Тестова игра: Родопските села

Неповторимо красиви са Родопите, но не по-малко примамливи, атрактивни и интересни са и родопските села. А Вие знаете ли в кое родопско село се намира средновековната крепост и палеонтологично находище на мастодонти? Настоящият ни тест е посветен на селата в планината Родопи. Автор е Христо Кичиков, учител по география от Габрово. Успех!

1. Селото е разположено на двата бряга на р. Чепеларска. Тук е вторият по големина български православен манастир. Кое е селото?

2. Тук се намира единственият в България извор на естествено газирана минерална въглекисела вода. В близост до селото се намира язовир „Въча” и хидровъзел „Цанков камък”. Кое е селото?

3. Селото е едно от най-старите селища в Средните Родопи, разположено в горното течение на река Арда. Известно е с едрия родопски боб и ежегодния празник на фасула. Кое е селото?

4. Селището е свързано с български самостоятелен владетел в Средните Родопи и Беломорска Тракия и борец срещу османските нашественици на Балканите през XIV век. Възпят е в много песни и епични произведения. Кое е селото?

5. Селото е архитектурен и фолклорен резерват. Има средно музикално училище. В него се намира къщата на Капитан Петко войвода. Кое е селото?

6. Край селото се намира средновековната крепост „Цепина”. Мнoго интересен е плиоценският парк и палеонтологичен музей. Кое е селото?

7. Селото се намира в поречието на р. Чая и е един от най-известните български балнеолечебни курорти. Кое е селото?

8. С много легенди е свързан комплексът „Вкаменената сватба” – скални пирамиди от утаена вулканична пепел и скални късове, наподобяващи човешки фигури и животни. Край кое село е разположен?

9. Тук се намира природната забележителност „Белинташ”. Счита се, че е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий. Кое е селото?

10. В планинския рид Гората в Източните Родопи се намира една от най-запазените и големи средновековни крепости. Произвежда се и вино в района. Кое е селото?

Коментари (1)

st
18.10.2017 12:01
Много яко