Тестова игра: Села в България (част II)

Настоящата тестова игра е посветена на българските села и видните личности, които са родени в тях. Автор на теста е Христо Кичиков, учител по география от Габрово. Успех!

1. Кое село е родно място на най-силния българин – Дан Колов?

2. Българският революционер и автор на „Записки по българските въстания” - Захари Стоянов е роден в Котленския Балкан в село:

3. Селото е архитектурен резерват със запазени 200 къщи паметници на културата. С него са свързани Йордан Йовков, Райно Попович, Сава Филаретов, Тодор Икономов:

4. Кое село е родното място на големия комунистически деец Георги Димитров?

5. Сгушено в полите на Сърнена Средна гора под връх Братан е родното място на писателя-художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Тук се намира къщата музей на писателя и единственият по рода си музей на кукерите:

6. Селото е архитектурен родопски бисер. Легендите разказват, че това е родното място на митичния Орфей. В близката пещера „Дяволското гърло”, той слиза да търси любимата Евридика:

7. Големият български политик, водач на БЗНС и министър-председател на България – Александър Стамболийски е роден в:

8. Къде е роден и умира Отец Матей Преображенски – Миткалото, български възрожденец, монах, просветител, приятел и довереник на Васил Левски?

9. Видният български възрожденец, борец за църковна независимост, преподавател и първи български министър-председател – Тодор Бурмов е роден в:

10. Селото е известно като родно място на тракиеца Спартак и с пазара си на роби, на който е продаден за гладиатор самият Спартак:

Коментари (0)