Тестова игра: Пазарджик

Настоящата игра е посветена на град Пазарджик - домакинът на Българския географски фестивал за 2017 г. Автор на теста е Калин Сейменов. Успех!

1. Град Пазарджик възниква като тържище (пазарище) преди няколко века, по времето на султан Баязид. Първоначално е населен от татари и е наречен Татар Пазарджик. Освен, че лежи в Горнотракийската низина, предпоставка за възникването му, е разположението по бреговете на река Марица. През коя година възниква град Пазарджик в съвременния си вид?

2. Макар сравнително скорошното съвременно основаване на града, неговите околия са били населявани от дълбока древност. Първоначално възникналите селища са на тракийското племе „беси“ и датират още от V - IV в.пр.н.е. Днес името на това племе носят близките варовити възвишения Бесапарски ридове, както и един от градските площади. Къде се намира площад „Бесапара“?

3. Районът на град Пазарджик се отличава с много благоприятни природни ресурси, което е обособило околностите като „плодово-зеленчуковата градина на България“. Тук са концентрирани най-големите производства в страната на домати, краставици и пипер; ябълки, круши и грозде. Кой природен ресурс НЕ е изиграл съществена роля за тази специализация?

4. По време на социалистическия режим в България (1944 – 1989 г.), град Пазарджик се утвърждава като голям промишлен център с големи икономически възможности и природоресурсни дадености. Значителна част от тези промишлени дейности функционират и до днес, като определят и съвременния му икономически профил. С производството на какви стоки градът е известен на българската общественост?

5. Безспорният символ на град Пазарджик е Часовниковата кула на пл. „Константин Величков“. Малко известен факт е, че първоначално в тази сграда се е помещавал:

6. Град Пазарджик е включен в списъка на 100-те Национални туристически обекта с три свои емблематични локации. Коя от тях НЕ попада в този списък?

7. Парк-остров „Свобода“ е най-предпочитаното място за разходка и развлечение от жителите и гостите на Пазарджик. Представлява наносен остров в река Марица, укрепен и застопорен от диги и стени. Днес привлича с красивите си алеи, розариуми и вековни гори. Възстановена е зоологическата градина – с напълно свободен и безплатен достъп. Какви „екзотични“ за България животни НЕ могат да се видят тук?

8. Името на върхът – първенец по височина в Европа (Елбрус, 5642 m), съвпада с името на емблематична обществена сграда в центъра на град Пазарджик. Какъв тип сграда е наречена с това географско име?

9. Кой български революционер е изиграл съществена роля за формирането на националноосвободителната идеология на пазарджиклии, преминавайки със своята Хвърковата чета през центъра на града (1876 г.)? В чест на неговия подвиг, днес стилизиран модел на четата му стои върху герба на град Пазарджик, а местният футболен стадион и един от големите градски булеварди, носят неговото име.

10. Кой български географ от групата на „Великите доайени“, е роден и произхожда от град Пазарджик?

Коментари (1)

СГ
20.03.2017 20:43
Интересно и поучително!