Тестова игра: В света на карста (част 3)

Пещерите не са само тъмни, подземни лабиринти. И тук природата и човекът са създали много "неземна" красота. В пещерите може да посетите подземен ресторант, да участвате в балове, концерти или да се разходите с подземно влакче, сред барелефи и скулптури. А Вие познавате ли тези красиви и загадъчни пещери? Автор на теста е Христо Кичиков, учител по география от Габрово. Успех!

1. Най-дългата система от пещери на Земята с обща дължина 591 km е Мамутовата пещера в:

2. Най-дълбоката пещера-пропаст 2 191 m е пещерата Крубера в:

3. Най-голямата система от ледени пещери в света е Айсризенвелт с дължина около 50 km и се намира в:

4. Най-голямата в света пещерна зала (дължина 600 m, ширина 415 m и височина 100 m) е галерията Сарауак в пещерата Лубанг Насиб в?

5. Най-дълбоко живеещото същество, откривано до сега Plutomurus ortobalaganesis, живее на около 2 000 m под земята в пещерата:

6. Пещерата „Ласко“ е известна със своите палеолитни пещерни рисунки, датирани от преди около 17 хиляди години. Къде се намира тази пещера?

7. В пещерата на Апокалипсиса, според вярващите, на заточения там Йоан Богослов се разкриват съкровените тайни за съдбата на света, които той описва в „Откровението“ /Апокалипсиса/. Къде е тази пещера?

8. Пещерата „Постойна“ е отворена за посещения още през 1819 г., а от 1872 г. разходката се извършва с подземно пещерно влакче. В коя страна се намира тази пещера?

9. Една европейска солна пещера има 300 km пещерни галерии на 9 нива и дълбочина 327 m. В този „подземен пещерен град“ има: санаториум, катедрала, хиляди барелефи и скулптури, магазин и единствения в света ресторант на 125 m под земята. Коя е пещерата и в коя страна се намира?

10. През 2013 г. спалеологът Теодор Кисимов от Русе, достига до най-дълбоката подземна точка – достигана от българин 2 145 m. Коя е пещерата?

Коментари (0)