Национален фестивал на кешкека и народните умения

...
На 21 и 22 септември 2015 г. на площада в село Радилово, община Пещера, област Пазарджик ще се проведе "Национален Фестивал на кешкека и народните умения – Радилово 2015".

Кешкек е обредна яхния от пилешко месо, пшеница или ечемик. Приготвя се, като пшеницата или ечемикът се смесват с пилешко месо и се варят в голям казан на постоянен огън. Пшеницата е предварително накисната във вода от предния ден, а пилешкото е сварено и обезкостено. Хомогенизирането се получава с помощта на голям дървен чук, с който се „бият“ съставките, докато се варят в казана. Приготвянето е много трудоемко и изисква много често разбъркване и постоянна температура на огъня. Казва се, че най-вкусният кешкек е този, който е бит силно и дълго време. Ястието е обредно и най-често се консумира по време на религиозни празници, сватби и погребения. Кешкекът е разпространен в Турция, Сирия, Иран, Гърция и др. страни.
 

 

Повече за фестивала можете да прочетете ТУК.

 

 

Коментари (0)