Български географски фестивал - Пазарджик 2017

15.02.2017
Скъпи приятели на Географията, имаме удоволствието и честта да ви поканим на Българския географски фестивал - Пазарджик 2017! Научете повече за най-голямото географско събитие на годината!

След успешните фестивали в Ямбол през 2015 г. и в Казанлък през 2016 г., отправяме поглед към третия по ред географски фестивал в България. На 22 и 23 април 2017 г. град Пазарджик ще бъде географската столица на България за тази година! Там именно ще се проведе Българският географски фестивал! Градът ще домакинства географския празник и ще бъде третият град, приемащ най-голямото географско събитие в България. 

 

Какво ще се случи на Фестивала?
 
- интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*;
- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;
- географски изложби и експозиции;
- дейности за учители и за студенти;
- организиране на тематични щандове с географски сувенири и литература;
- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;
- и много тематични географски изненади и забавни моменти.
 
 
Организаторите
 
Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Община ПазарджикИздателство Булвест 2000“, Българско географко дружествоОУ Св. Климент Охридски, ОУ Иван БатаклиевГимназия Иван С. Аксаков и др. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Никола Тодоров, доц. Стоян Недков, доц. Климент Найденов, ас. Димитър Желев, гл. ас. Евгения Сарафова, Ваня Денчева, Радка Цингова, Атанас Китев, Теодора Малинова, Калин Сейменов, Иван Иванов, Бойка Василева, Гергана Миленова, Албена Пепелова, Ангел Дойков, Диана Младенова, Иван Хаджийски, Ирина Додникова, Сашка Янкова, Стоянка Чардакова
 
 
Как може да участвате?
 
Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 
 
 
Ученически състезания
 
Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Не се допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**
 
 
Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.
 
 
Ето ги въпросите от 2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал и въпросите от 2016 г.: Квалификационен кръг, Финал
 
 
За отборно състезателно участие, моля, да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация, в който ще получите и допълнителна информация за възможностите за настаняване и транспорт.
 
 
 
 
Индивидуално посещение на Фестивала
 
Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:
 

 
 
 
Национални географски конкурси преди Фестивала
 
Очаквайте подробна информация за всеки един от тях в близките дни!
 
 
 
 
 
 
 
Важни срокове:
 
- 20 март 2017 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;
- 27 март 2017 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси
 
 
Транспорт и настаняване:
 
Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер.
 
 
За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.
 
 
И нека бъде Географски фестивал! 
 
 
Присъединете се Facebook групата на Българския географски фестивал!
 
За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .
 
 
*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.
 
**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.
 

 

Спонсори на Български географски фестивал - Пазарджик 2017

 

Издателство "Булвест 2000"

Хиър Юръп Б.В. - Клон България

 

Организатори и партньори

Географ БГ

Географ БГ

Община Пазарджик

Българско географско дружество

Фондация "Промяната"

Организатори и спонсори на Българския географски фестивал

Уикипедия България

 

Коментари (6)

ВТ
22.04.2017 18:26
И НЕКА БЪДЕ ГЕОГРАФСКИ ФЕСТИВАЛ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПАЗАРДЖИК!
Росен Гайтанджиев
13.03.2017 20:40
Логото е наистина много добро и професионално изработено. Чудесно съчетание на Географията с Пазарджик-))))
СГ
13.03.2017 08:19
Много готино лого!
Петко Семерджиев
17.02.2017 09:40
А как си представяте г-жо Михайлова да организират събитие, в което да участват всички училища и деца в България? Това не е държавен орган, не е МОН, а е частна организация с все пак лимитирани възможности!
Организационен комитет
16.02.2017 09:51
Уважаема Евелина Михайлова, всеки един отбор се ръководи традиционно от двама учители по география и включва четирима ученици. В компетенцията на учителите е да извършат вътрешна селекция сред учениците на училището и да изберат най-добре подготвените в съответните възрастови групи деца. Предвид броя на училищата в Република България и организирането на събитие, в което участват стотици хора, смятаме, че решението ни е логично обосновано и правенето на аналогии с политики на МОН са безпочвени. Българският географски фестивал е събитие, което стимулира участието на ученици и учители от цялата страна, събитие, което се стреми да ентусиазира географската общност в България.
Евелина Михайлова
16.02.2017 00:49
Защо не се допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор? Какво ще посъветвате училищата, в които работят няколко добри учители и повече от 4 деца имат интерес към това състезание. Приемам това правило като форма на ОГРАНИЧЕНИЕ! Няколко години споря с МОН, че децата трябва да бъдат стимулирани, а не да бъдат спирани. Това Ваше решение много ми напомня на техните недоизмислени наредби, утвърждаващи принципите на дискриминация. Недостойно ли е едно училище с двама добри учители по география, имащи желание да участват със свои ученици да направят два различни отбора? Това за кого би било ПРЕЧКА? Може би трябва директорът да направи контроли между тях и да се реше кой е по-добрият учител и кои са по- добрите ученици за да сформират отбор и да представят училището му? ИЗВИНЕТЕ МЕ, ако не съм разбрала правилно това Ваше решение, но АЗ наистина НЕ ГО РАЗБИРАМ! Трябва ли да изхвърлим от отбора едно дете, което се е подготвяло и да вземем друго, от друго училище, за да изпълним условията? Това, че училищата искат да участват във Вашето състезание с повече от 1 отбор показва интерес, отношение и ТРЯБВА ДА ВИ РАДВА! Коя е причината да се опитвате да ги спрете? С УВАЖЕНИЕ: Евелина Михайлова