Българска победа на географския фестивал в Русия

15.04.2015
Групата от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечели първо място на състезанието за географска презентация по време на XI Большой географический фестиваль (9-12 април 2015 г.) в Санкт Петербург, Русия.

Ежегодният географски фестивал в Санкт-Петербургския държавен университет се организира всяка пролет и е отворен за рускоговорящи студенти, докторанти и млади учени (до 35 г.). Фестивалната програма тази година бе посветена на 70-та годишнина от победата над Германия и края на Втората световна война, както и на 170-годишнината от основаването на Руското географско дружество.
 
 
Българският отбор взе участие и победи в съревнованието „Геопрезентация за региони и страни” под надслов „Светът в разнообразието”, което тази година включваше участници от 12 университета. Според регламента на състезанието всеки отбор трябваше да направи географска презентация за своя регион/страна в рамките на 10 минути. Географско съдържание, авторски труд, оригиналност, логичност на изложението, реакция на публиката бяха критериите за оценяване на презентациите от 6-членното жури от преподаватели в Санкт-Петербургския университет.
 
 
Българската презентация бе озаглавена „50 нюанса от България” и включваше 50 географски факта за историята, географията, стопанството, културата, фолклора, спорта и бита на българите. Осемте участници в българския отбор успяха да впечатлят журито с оригиналния си подход – съчетание на авторски видеоклип, вербална презентация, народни песни и самоковско хоро, чрез които да запознаят журито и публиката с родната България.
 
 
Малко след края на състезателната програма журито обяви победителя – отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, представил България. Подгласници останаха отборите, презентиращи Волгоградска област, Крим и Кемеровска област.
 
 
Българският отбор бе в състав Димитър Желев, Бяла Момерова, Атанас Китев (НИГГГ на БАН), Илия Тамбураджиев, Десислава Христова, Лидия Семерджиева, Бойка Василева и Габриел Гутев. Ръководител на българската група на фестивала бе проф. д-р Румен Пенин, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.
 
 
 
Програмата на фестивала бе изключително разнообразна – тържествено откриване и пленарна сесия; среща с географ-ветеран от Втората световна война; прожекция на филма „Ролята на географите във Втората световна война”; географска конференция за студенти, докторанти и млади учени (в 10 тематични секции), в която българските представители изнесоха два научни доклада – “Ландшафти на българските острови – Черно море и река Дунав” и “Защитени територии по Българското черноморско крайбрежие”; състезание за географска презентация; състезание брейн-ринг; географска олимпиада; турнир по футбол за географи; екскурзия в Санкт Петербург и много други.
 
 
Домакините, в лицето на доц. Григорий Исаченко от Санкт-Петербургския държавен университет, организираха вечер на руско-българската дружба; екскурзия за българските участници в руската тайга край селището Комарово на брега на Финския залив на Балтийско море; среща-разговор с доайена на руската география проф. Анатолий Григориевич Исаченко; посещение на музея на Арктика и Антарктида.
 
 
Българската група успя да се докосне и до други емблематични места на Санкт Петербург и се завърна в България с почетната купа и специалния диплом на фестивала за достойното представяне и завоюваното първо място.

 

 

Източник: Сайт на Софийски университет

 

 

Коментари (16)

Тина Петкова
01.12.2015 17:28
Браво млади географи! Поздрави на всички вас и любимия ми преподавател - проф.Румен Пенин! Гордея се с нашия факултет!
Розмари Минкова
17.04.2015 19:36
Поздравления за младите хора, постигнали този успех! Приятно е да има такива приятни новини, а не да слушаме и гледаме само за проблемите на държавата.
Кристалина Георгиева
17.04.2015 18:52
Да да, за да я копнат в някой от паразитните сайтове и да си я ползват....
Sherlock Holmes
17.04.2015 17:52
Победа, успех - чудесно. Но защо на сайта не се качи и самата презентация?
Росен Вергов
17.04.2015 10:35
Честито! Браво на вас!
Невена Дрангова
17.04.2015 09:30
Честит успех, мили млади колеги! Радвам се от сърце на постигнатото от вас и ви желая здраве и успех в живота и науката!
Radina
16.04.2015 23:40
На колегата Шерлок Холмс...бих написала от името на Пеньо Пенев: Когато цъфнат теменугите....гледай нашенецо/ка ти да си добре...явно това е важно за тебе...а иначе поздравления за младите хора постигнали този успех! Смело напред и да не ви пука от завистливи недодялънъци!И освен това тук сме интелигентни хора и много добре знаем защо написа колегата от името на Стефан Цанев...скъпа/и Шерлок...Стига с тази завист!
Sherlock Holmes
16.04.2015 19:03
Когато някой цитира чужди стихове е редно да напише и кой е техен автор, в случая Стефан Цанев. Иначе така излиза, че сам ги е писал.
Диди
16.04.2015 09:43
Поздравления за младите географи и проф.Р. Пенин! Наистина си е успех да победиш руснаците, а и гостите на фестивала на руска територия. Имам опит и знам, че критериите и в науката и в културата са доста високи. Браво!
Надя
16.04.2015 00:09
Хей, браво симпатяги! Така ме зарадвахте в тази тъжна за мене вечер. Чудесно е това, което сте направили. Честито!
Еваларче
15.04.2015 23:35
Браво на младежите! Прекрасно събитие!
до Sherlock Holmes
15.04.2015 23:31
Амбиции душите ни терзаят, мълчим от завист бледи... Лайкучките дали мечтаят да станат слънчогледи?
Sherlock Holmes
15.04.2015 21:27
Изключителен успех на българските географи, постигнат в условията на екстремна конкуренция на участници от цели 12 университета. Международното участие на този фестивал освен от България е било представено от такива водещи световни сили като Колумбия, Виетнам, Мали, Беларус, Армения и Узбекистан.
Свилен Стойчев
15.04.2015 21:21
Прекрасно събитие! Чудесен успех! Интересно представяне! Радващо е, че сред нашия отбор има участници, калени в нацинални и международни олимпиади! Системните усилия през последните 13 години заслужават адмирации! Поздравления за българската географска общност!
Марина Стоева
15.04.2015 20:04
Браво на ГГФ-то! Така се прави. Само напред и нагоре!
Николай Данаилов
15.04.2015 19:05
Юнаци - географи!!! Гордея се с вас. Така и трябва, да представяме България навсякъде по света, защото сме народ дал много и ще дава още. Поздрави на проф. Пенин и катедра ЛОПС!