Дрони ще пазят от акули част от австралийския бряг

28.11.2015
Плажуващите ще бъдат охранявани от дрони и „умни” капани за акули, според новата управа на Нов Южен Уелс. Тестовете на технологиите ще започнат по северните брегове на щата, където през последните 12 месеца имаше няколко нападения.

Дроните ще изпращат изображения към оператори, които ще проследяват акулите, използвайки GPS координати. Мерките са част от стратегия за управление на акулите, която включва и бариери и наблюдение от хеликоптер. „Няма лесен начин да се намали риска за плувците и сърфистите,” казва представител на управата на Нов Южен Уелс.
 
 
Полевите тестове на дроните ща започнат в Кофс Харбър, а умните капани ще бъдат изпробвани край Балина, където през февруари загина сърфист. Капаните, които представляват навързани една за друга шамандури с прикаченa на тях примамка, ще изпращат известие за присъствие на акула незабавно, за разлика от традиционните капани, които трябва да се проверяват периодично.
 
 
Мерките се предприемат след среща на експерти, организирана от правителството на Нов Южен Уелс, в рамките на която бяха представени методи за предотвратяване на нападения на акули.
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Коментари (0)