Археолози ще сканират египетските пирамиди с космически лъчи

04.11.2015
Построяването на египетските пирамиди все още е мистерия. Археолози и учени от десетилетия се опитват да отговорят на въпроса как една древна цивилизация е имала уменията, технологията и изобретателността да издигне едни от най-големите монументи в света.

Изследователи ще използват модерна технология, за да сканират пирамидите, надявайки се да разкрият тайните на Древния Египет. 
 
 
 
 
Международен екип от Египет, Канада, Франция и Япония със сътрудничеството на египетското Министерство на антиките стартира проект, наречен Сканирай пирамидите”. Изследователите ще използват радиография и инструменти за термални изображения, за да сканират и картографират пирамидите в Гиза и Дашур. Идеята е да намерим отговор на загадката на пирамидите,” казва Мехди Тоюби, основател на базираната в Париж организация Heritage, Innovation and Preservation, която се присъединява към екипа. Подобни опити са правени преди 30 години, но това е първият проект на глобално ниво, който ще използва авангардна технология, за да надникне в пирамидите.”
 
 
 
 
Учените ще разчитат на идващите с космическите лъчи мюони - субатомни частици, които проникват в почти всякакъв вид материя, на монтирани върху самоуправляващи се самолети скенери, както и на инфрачервена термография и технология за триизмерна реконструкция. Целта е да се измери плътността на пирамидите, за да се открият скрити помещения и за да се разбулят някои от мистериите около изграждането им. Mюонната томография е разработена от учени от Нагойския университет в Япония, като досега е служила за изследване на вътрешността на активни вулкани и ядрени реактори. 
 
 
С помощта на технология за 3D-моделиране през 1999 г. във вътрешността на пирамидите е открита спираловидна структура, чието предназначение все още не се знае. През 2000 г. пък японски екип от Университета Васеда е проучил с радар коридорите на Голямата пирамида, които водят към стаята на царицата. Проектът “Сканирай пирамидите” ще започне на 16 ноември и ще продължи една година. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Коментари (0)