Филмът „Живот за египетския лешояд – международно сътрудничество“ спечели второ място на Екологичния филмов фестивал в Албания

04.06.2015
Филмът, създаден в рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“, спечели второ място на Екологичния филмов фестивал в Албания (EFFA). ЕFFA се организира от албанското Министерство на околната среда и представители на Европейския съюз в Албания, със съдействието на посолствата и неправителствените организации в страната.

Филмът е посветен на значението на международното сътрудничество за опазването на този световно застрашен вид, като в него участват представители на природозащитни организации от всички балкански страни, където египетският лешояд все още се среща: България, Гърция, Македония, Албания и Турция, както и експерти от  Великобритания и Судан - едно от ключовите места за зимуване на Балканската популация.
 
 
Според EFFA киното играе ключова роля в образованието и повишаването на осведомеността и то по един непринуден, интересен и забавен начин. Фестивалът прокламира правото на всеки на чиста и запазена околно среда. Отделните категории са свързани с екологията, културата, икономиката, миграцията, войните и социалната тематика.
 
 
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и партньорите по LIFE+ проекта изказват своята благодарност на Албанското дружество за опазване на природата (PPNEA) за сътрудничеството и подкрепата, която оказват в съвместните природозащитни и комуникационни дейности в Албания.
 
 
В „Живот за египетския лешояд – международно сътрудничество“се акцентира и на ролята на лешоядите за равновесието на екосистемите, на заплахите, които са основана причина видът да е най-бързо намаляващата хищна птица в Европа и на дейностите по неговото опазване. Филмът може да бъде намерен тук.

 

 

Коментари (2)

подкрепящ дейността
06.06.2015 15:48
Аз също поздравявам създателите на филма, но както те казаха опазването на даден вид не е работа на шепа хора, а на цялото общество. Този филм е един много добър начин за насочване на вниманието ни към проблема със съществуването на вида. Географ също върши страхотна дейност свързана с достигането на филма до повече хора.
Дарина Петкова
05.06.2015 13:09
Браво на създателите на филма!