Конкурс за научна фотография в Уикипедия през ноември

07.11.2017
От 1 до 30 ноември 2017 г. в Уикипедия се провежда конкурс за научна фотография (Wiki Science Competition 2017).

Конкурсът се провежда за първи път през 2006 г. в Естония, а през 2015 г. в него се включват Украйна и Гърция като организатори. Тогава участват и  65 фотографии от България.
 
Всеки може да участва с неограничен брой фотографии, видео или графики, които да бъдат публикувани под свободен лиценз CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0 и CC0 1.0.
 
Категориите в конкурса са пет:
 
Хора в науката – в тази категория могат да участват фотографии на учени, което ще спомогне за илюстриране на вече написани статии за български учени в Уикипедия или ще бъдат повод за написване на нови при енциклопедична значимост на учените.
 
Лекторът Вадим Евгениевич Привалов преподава електростатика на първокурсници в Радиофизическия факултет на Санктпетербургския университет „Петър Велики“. Автор: Dan5265 (Филатов Даниил Леонидович / Daniil Filatov, Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University), cc-by-sa 4.0
 
Микроскопски изображения – имат особено важно значение при илюстриране на статии, които са свързани с наука.
 
 Снимката е направена с електронен микроскоп Hitachi S-4700 със 70 пъти увеличение и е оцветена в Adobe Photoshop. Автор: Pr.zs.i, cc-by-sa 4.0
 
Други файлове (освен снимки) – тъй като Уикипедия е електронна енциклопедия, а не е на хартиен носител, това позволява да се използват аудио и видео файлове и компютърно генерирани изображения.
 
 Изображение получено чрез 3D лазерно сканиране. Автор: KempeIAGeng, cc-by-sa 4.0
 
Набор от изображения – могат да участват от 2 до 10 изображения, които са тематично свързани и са представени като комплект.
 
Серия изображения от пълно лунно затъмнение. Автор: Christina Irakleous, cc-by-sa 4.0
 
Всичко останало – в нея участват фотографии свързани с науката, които не попадат в някоя от останалите четири категории.
 
Empusa pennata върху железопътна релса. Автор: Redpit7, cc-by-sa 4.0
 
От особена важност е участника да опише какво изобразява фотографията или има във видео/аудио файла, както и да не нарушават чужди авторски права. 
 
През януари 2018 г. ще бъдат обявени победителите от България, след което ще бъдат оценявани от многочленно жури, което ще обяви победителите през март 2018 г.
 
Още информация и възможност за въпроси има на страницата на конкурса.
 
 

Коментари (0)