Уики обича Земята

10.05.2016
За втора поредна година, от 1 до 30 юни, Уикипедия на български език организира фотографския конкурс Уики обича Земята, който има за цел заснемането на природното богатство в защитените територии в България - национални и природни паркове, резервати, защитени местности, защитени зони по Натура 2000, природни забележителности.

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г.  Първото му издание е през 2013 г., когато  идеята хрумва на уикимедианците в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2015 г. този брой вече достига 26. Общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България качените снимки са над 1600 от 119 участници.
 
Състезанието се състои от два кръга. В първия кръг се провеждат национални селекции. Жури определя до десет снимки, които продължават във втория, международен кръг на състезанието.
 
 
Критериите, по които журитата оценяват снимките, са:  технически качества, оригиналност и образователна стойност. Всеки може да участва с неограничен брой снимки, без значение кога са направени. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание на заснетото, в коя защитена територия се намира. Задължителното условие, с което участниците в конкурса трябва да се съгласят, е да участват само със свои авторски снимки и да ги качат под свободен лиценз в хранилището на Уикипедия, Общомедия.
 
 
Конкурсът цели и да повиши познанията и чувствителността по въпросите на опазването на околната среда и природните ресурси.
 
 
Очаквайте скоро нови и любопитни подробности за състезанието.
 
 
Вижте 10-те най-добри снимки от миналата година от България. На този адрес са и победителите от всяка държава, както и 10-те най-добри снимки от международния кръг.
 
 
Свободният лиценз – препоръчително „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното" (CC-BY-SA) означава, че авторът е съгласен снимката му да може да се копира, разпространява и използва за всякаква, включително комерсиална цел, без всеки път да дава изрично разрешение за това. Позволява и евентуалните модификации на снимката. Запазва си обаче правото на признание като автор и правото всяко копие на снимката му да се разпространява под същите условия.
 
 

Коментари (0)