Откриха фосили от тропическа гора в Арктика!

22.11.2015
Архипелагът Шпицберген в най-северната част на Норвегия е известен с прекрасните си арктически пейзажи, с мразовития си климат и с полярните мечки, пише Popular Science. Това обаче не винаги е било така.

В изследване, публикувано наскоро в журнала Geology, учени съобщават за откритието на фосилизирана тропическа гора в Шпицберген.
 
Снимка: Airflore
 
Крис Бери и екипът му от Университета Кардиф във Великобритания са открили вкаменелости от тропическо дърво - останки от древна тропическа гора. Смята се, че преди 380 милиона години Шпицберген се е намирал близо до Екватора и чрез движението на тектонските плочи е достигнал големите северни ширини, където се намира в момента.
 
Снимка: Billy Lindblom
 
Фосилизираните клони, намерени от изследователите са плауновидни. Плауновидните (Lycopodiophyta) са отдел растения, най-древната оцеляла днес група васкуларни растения, наред с Псилотовидните. Размножават се чрез спори при хетероморфна смяна на поколенията, като някои видове са изоспорови, а други - хетероспорови. Учените смятат, че интензивният растеж на тези дървета по онова време е помогнал да се намали количеството на въглероден двуокис в атмосферата. “Широко разпространено е схващането, че по време на геоложкия период девон е имало голям спад в нивото на въглероден двуокис в атмосферата - от 15 пъти сегашните нива до нива, близки до днешните,” казва Бери. “Най-вероятно еволюцията на дървесната растителност е довела до този драматичен спад, тъй като растенията са поглъщали въглероден двуокис както чрез фотосинтеза, така и чрез процеса на формиране на почви.”
 
 
Представител на Lycopodiophyta
 
Заради минусовите си температури Шпицберген е избран за дом на банка от семена от целия свят, които се замразяват, за да бъдат съхранени в случай на глобално катастрофално събитие. “Удивително е, че открихме една от първите гори на мястото, което се използва за запазване на разнообразието на земните растения,” изтъква Бери.
 
 
 
 

Коментари (0)