Откриха фосили от тропическа гора в Арктика!

22.11.2015
Архипелагът Шпицберген в най-северната част на Норвегия е известен с прекрасните си арктически пейзажи, с мразовития си климат и с полярните мечки, пише Popular Science. Това обаче не винаги е било така.

В изследване, публикувано наскоро в журнала Geology, учени съобщават за откритието на фосилизирана тропическа гора в Шпицберген.
 
Снимка: Airflore
 
Крис Бери и екипът му от Университета Кардиф във Великобритания са открили вкаменелости от тропическо дърво - останки от древна тропическа гора. Смята се, че преди 380 милиона години Шпицберген се е намирал близо до Екватора и чрез движението на тектонските плочи е достигнал големите северни ширини, където се намира в момента.
 
Снимка: Billy Lindblom
 
Фосилизираните клони, намерени от изследователите са плауновидни. Плауновидните (Lycopodiophyta) са отдел растения, най-древната оцеляла днес група васкуларни растения, наред с Псилотовидните. Размножават се чрез спори при хетероморфна смяна на поколенията, като някои видове са изоспорови, а други - хетероспорови. Учените смятат, че интензивният растеж на тези дървета по онова време е помогнал да се намали количеството на въглероден двуокис в атмосферата. “Широко разпространено е схващането, че по време на геоложкия период девон е имало голям спад в нивото на въглероден двуокис в атмосферата - от 15 пъти сегашните нива до нива, близки до днешните,” казва Бери. “Най-вероятно еволюцията на дървесната растителност е довела до този драматичен спад, тъй като растенията са поглъщали въглероден двуокис както чрез фотосинтеза, така и чрез процеса на формиране на почви.”
 
 
Представител на Lycopodiophyta
 
Заради минусовите си температури Шпицберген е избран за дом на банка от семена от целия свят, които се замразяват, за да бъдат съхранени в случай на глобално катастрофално събитие. “Удивително е, че открихме една от първите гори на мястото, което се използва за запазване на разнообразието на земните растения,” изтъква Бери.
 
 
 
 

Коментари (0)

Интервюта
Любомир Попйорданов: Туризмът се възприема като едно от основните човешки права

Любомир Попйорданов: Туризмът се възприема като едно от основните човешки права

Любомир Попйорданов обича предизвикателствата и това обяснява решимостта, с която загърбва пътя на потомствения юрист и основава агенциите за приключенски пътувания „Одисея-ин“ и „Зиг Заг Холидейз“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм. Обича семейството и децата си, музиката, книгите, писането, фотографията, журналистиката и рисуването. Пътешествал е и е катерил в Пиренеите, Алпите, Татрите, Памир, Хималаите, Патагония, Андите и Сахара. В постоянен спор с институциите, той вярва, че благоденствието на днешните българи е невъзможно без установяването на истински правов ред и активно гражданско общество. Визионер, иска страната ни да успее заради хилядите способни и красиви млади хора, които живеят тук, и вярва, че бизнесът може да бъде и прозрачен, и етичен. Приема опазването на природата и професията на водач като лична мисия. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.