Осем прекрасни села в Странджа планина

09.02.2015
Странджа е една от най-интересните планини у нас. Тя е дом на защитени растителни видове, вековни гори и е успяла да съхрани изключително интересни традиции.

Планината е ниска, но речните долини са дълбоко всечени в ридовете, което създава чувство у всеки посетител, като че се намира из дебрите на много по-висока планина. На наша територия най-високият връх е Градище (710 m). Флората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, сред които най-популярна е странджанската зеленика (Rhododendron ponticum).
 
На територията на планината се намира най-голямата защитена територия у нас - Природен парк "Странджа". В него попадат резерватите "Силкосия", "Тисовица", "Узунбуджак", "Средока" и "Витаново".
 
Поглед от връх Голяма Папия; Източник: Уикипедия
 
 
Тази толкова интересна планина е най-слабонаселеният район в България - според статистиката гъстотата тук е едва 10 души на km2. Единственият град в планината е Малко Търново. Тя е дом и на няколко десетки села, най-интересните от които ще ви представим сега.
 

1. Българи - последното българско нестинарско село

 

Намира се само на 17 km от Царево и е заобиколено от красиви речни долини. В близост до него върху хълм над р. Караагач се намира тракийска и късноантична крепост.
 
 
Нестинарството в България е запазено в автентичен вид само в Странджа и само в с. Българи. В миналото обичаят е бил разпространен и в останалите села в околността - Костѝ, Бродилово, Граматиково и др. Според традицията, нестинарите танцуват вечерта в деня на св. св. Константин и Елена (по стар стил - нощта на 3 срещу 4 юни). Обичаят е езически и дори има твърдения, че датира още от времето на траките. В миналото нестинарите са имали големи проблеми с църквата - те са преследвани и обявявани за "обладани от дявола". През XX в. обичаят постепенно губи своята популярност, като практикуващите го биват изселвани от селата. В началото на 90-те години на XX в. интересът на българите към този любопитен ритуал се засилва и днес може да се смята за едно от културните ни богатства.
 
 
Село Българи се смята за единственото нестинарско селище в България. Изпълнението на целия обред и танцът в жарава на 3 срещу 4 юни става все по-популярно сред българските и чуждестранни туристи. 
 
 
Нестинарски танци. Снимка: Уикипедия
 

2. Село Бродилово и фестивалът на зелениката

 

Бродилово се намира на левия бряг на р. Велека, в границите на Природен парк "Странджа". В района около селото има останки от три крепости, стара църква и три могилни некропола.
 
 
В църквата "Свети Пантелеймон", която е паметник на културата, се намира резбован иконостас, който впечатлява с красотата си. 
 
Интересен факт е, че в края на 40-те и началото на 50-те години на XX в. през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол-Бродилово-Костѝ, която за съжаление е била демонтирана през 50-те години, защото се смятало, че е неефективна. 
 
 
Събитие, което си заслужава да бъде посетено, е Фестивалът на зелениката, който се провежда на 23 май. Ако пък се намирате в района през месец август, може да посетите ежегодния панаир с нестинарски танци, който се провежда през втория уикенд на месеца.
 
 
Странджанската зеленика - символ на планината

 

3. Варвара - красавицата на морския бряг

 

Варвара е единственото селище между Царево и Ахтопол. Селото е малко и се намира на брега на Черно море, в подножието на странджанския връх Папия.
 
 
Легендата за името на селото гласи, че още в древността тук се заселват трайкийски племена, които редовно нападали съседния град Агатополис (Ахтопол). Тъй като градът е населяван от гърци, те започват да наричат нападателите варвари, от което идва и името на селището - Варвара.
 
 
Днес селото е населявано от около 300 души и е известно с красивия си бряг. Много хора смятат, че плажната ивица на селото, макар и много малка, е най-красивата по цялото ни Черноморие. В района има много скалисти заливи, а съвсем близо се намират и скалите, подаващи се от морето, наречени Дарданелите. 
 
 
Плажът на Варвара; зад скалите се намират „Дарданелите“, едно от любимите места на гмуркачите. Снимка: Уикипедия
 

4. Костѝ - селото на дървените къщи

 

Намира се близо до границата с Турция и в миналото през него е преминавал старият път от Малко Търново за Ахтопол.
Костѝ е старо тракийско селище, населявано в последствие от гърци, които са изселени през 20-те години на XX в. На тяхно място биват заселени българи от Източна Тракия.
 
 
Селото е било крайната гара на теснолинейката, свързваща го с Ахтопол. Тук все още могат да се видят стари дървени къщи, характерни за само трите гръцки села Костѝ, Бродилово и Каланджа (днес Синеморец). Къщите са големи и обикновено на два етажа.
 
 
 
 
 

5. Кондолово - селото със запазена странджанска архитектура

 

Селото има много запазени сгради с типична странджанска архитектура, датираща от края на XIX и началото на XX в. Намира се на 24 km от Царево. В околностите на Кондолово може да се видят множество останки от крепости, некрополи, както и останки от римски път.
 
Храмът Св. Георги в центъра на селото. Снимка: Уикипедия
 

6. Граматиково - сгушено сред зеленина

 

В селото се намира църквата "Свети 40 мъченици", която е била изгорена в миналото от черкези и възстановена напълно след това. В Граматиково можете да разгледате и музейната колекция "Горска сбирка", която е посветена на природата на Странджа планина. Любопитен факт е, че част от българите в Крим и в Бесарабия са потомци на изселници от Граматиково, които по времето на Османската империя, са потърсили убежище в Русия. Жители на селото са сред най-дейните участници в Илиндеско-Преображенското въстание.
 
 
Изглед към с. Граматиково. Снимка: Уикипедия
 

7. Калово - село с красива гледка

 

Село Калово е разположено върху височина, от която се открива красива панорама към долината на р. Младежка и централната част на Странджа.
 
 
В близост до селото се намира защитената местност Парория, за която изразът "вековна гора" важи с пълна степен. Над 85% от дърветата са на възраст над 120 години. Едно от тях е още по-специално - дъб благун на над 1000 години, който е най-дебелото и възрастно дърво в цяла Странджа. Тук могат да се открият и много мегалитни тракийски долмени.
 
 
Целият район около Калово е осеян с множество параклиси.
 

8. Бръшлян - архитектурен и исторически резерват

 

То се намира сгушено в красива котловина. От 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Най-старата къща в селото е строена през XVII в. и още се обитава. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище (функционирало през 1871-1877 г.), параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII в.) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Коментари (11)

димо писаров
19.08.2016 09:21
А къде са м,църква и факия до автора на клипа те са (турски села`p
Радко
08.04.2015 16:57
а Младежко
местна
08.04.2015 13:57
ами българин го кажи и това е... статията е полезна, информативна и явно се чете, а защо никой не оценява труда, това е друг въпрос...
местен
08.04.2015 02:17
странно, че за такава интересна статия има толкова негативни коментари и въпроси от типа на "защо няма" ... къде са положителните коментари? няма го стоилово - да, но го няма и евренозово, младежко и т.н. - това ли ни е проблема сега? и "последната" къща, която по една случайност е собственост на един приятел от Бръшлян - котленско ;) - това ли е фокуса на проблема? или тук сме правим на специалисти по "котленска" и "бръшлянска" архитектура само за да докажем, че нещо не е така...И после - за кои точно "Проломи" става дума? Ако не е тайна де...;)
Пепа Николова
07.04.2015 20:49
Да ,защо липсва Стоилово?Прекрасно село!
Пътуващ
11.02.2015 00:27
Разбира се, че е от Бръшлян - бил съм там 100 пъти. Котел има съвсем друга архитектура.
Иво Жеков
11.02.2015 00:04
Коментарът беше изтрит.
Иво Жеков
11.02.2015 00:04
Коментарът беше изтрит.
Иво Жеков
11.02.2015 00:04
Последната къща не е от Бръшлян, изобщо не е странджанска - от Котленско е!
донкашахова
10.02.2015 17:28
Защо липсва Стоилово
товарищ Пропойцев
09.02.2015 17:48
А за пътеките в Пролома, кога ще пишете?!?