Пещерата с гигантски кристали в Мексико - истинско природно чудо

07.04.2015
Когато човек гледа снимки от пещерата, трудно може да възприеме размерите на огромните кристали. Но да, това не е декор на някой фантастичен филм, а реалност.

Кристалната пещера, наречена на испански Cueva de los Cristales, е свързана с минния комплекс „Наика“ в Мексико и се намира на дълбочина 300 m под едноименния град. Пещерата впечатлява с наличието на гигантски кристали от селенит, структурна разновидност на гипса.

 

Снимка: OggiScienza

 

Снимка: Paul Williams

 

Снимка: Paul Williams

 

Тук се намират едни от най-големите кристали, известни на учените. Броят им е повече от 140. Най-големият от тях е наречен "Син" и е с размери 11,4 m дължина, 4 m ширина и 55 t маса.

 

Пещерата е открита през 2000 г. от братята миньори Хуан и Педро Санчес, докато проучват нов тунел в минния комплекс.

 

Снимка: Paul Williams

 

Относно условията в пещерата - те са меко казано непримамливи: температура 58 °C, влажност 90-100%. Поради тази причина изследването ѝ е изключително затруднено. За влизане в пещерата хората използват специално оборудване, което ги предпазва от хипертермия и инфаркт. И въпреки това престоят в нея не превишава 20 минути.
 
 

Снимка: Paul Williams

 
За момента пещерата е защитена от грабителите и вредното въздействие на вентилационната система в мината посредством тежка стоманена врата. Тъй като гипсът е много мек, той лесно се драска и поврежда с инструменти, обувки, дори нокти.
 
 

 

 

Коментари (0)