Да се разходим по Стъкления плаж в Калифорния

06.02.2014
Плажът се намира близо до Форт Брег, Калифорния и днес е част от парка МакКерихер, в който се опазват хабитати на застрашени видове. Когато човек гледа красивите снимки от това място, може да си помисли неща като “ех, какви чудеса прави природата”, “сигурно хиляди години са били нужни за създаването на тази красота” и т.н. Уви, ако и вие така мислите, не сте прави!

Плажът е придобил днешния си бляскав вид благодарение на това, че през 50-те и 60-те години на XX век е използван за сметище от местните, които изхвърляли боклука направо от скалите в морето. Само няколко десетилетия по-късно счупените стъкълца от бутилки, парфюми и какво ли не стъкло са оформени с меки извивки от морските вълни и приличат на малки блестящи съкровища. Смята се, че този плаж притежава най-високата концентрация на стъкло в света.
 
Снимка: http://fotki.yandex.ru/, Natka
 
Сметището е затворено през 1967 г. от местните власти, след което са предприемани множество рекултивационни мероприятия. През 1998 г. е взето решение плажът да бъде почистен от големите купчини боклук и след 5-годишни усилия, през октомври 2002 г., територията е добавена към щатския парк МакКерихер.
 
Снимка: digggs
 
Днес плажът е интересна забележителност, посещавана от много туристи. Поради защитения статут обаче събирането на стъкълца от него е строго забранено.
 
Снимка: http://fotki.yandex.ru/, Sergei
 
 

 

 

 

Коментари (0)