Великденският остров - загадката на Пасифика

Статуите моаи
22.04.2014
Това е един от най-любопитните острови на нашата планета. Мистично място със странни статуи, чиито произход остава неясен. Географски изолиран в Тихия океан, Великденският остров става все по-желана и посещавана дестинация на пътешественици от цял свят, които се опитват да намерят "своята" истина за моаи.

Великденският остров, наричан още Пасха или на местния полинезийски език Рапа Нуи, е най-югоизточната точка от т. нар. Полинезийски триъгълник в Тихия океан - Хавай, Нова Зеландия и Великденски остров. Владение е на южноамериканската държава Чили от 1888 г., а за пръв път е посетен от европейците на Великден, 5 април 1722 г. Името Пасха (Paasch-Eyland) е дадено от нидерландския мореплавател Якоб Рогевеен, който e ръководил експедицията. Самото местно насаление се нарича Рапа Нуи, със същото име е и езикът им.

 

В географско отношение това е един от най-изолираните населени острови. Най-близката суша с постоянни жители е британското владение Питкерн, разположено на 2075 km в западна посока. Площта на Пасха е около 164 km2, а най-високата точка - 507 m. На острова живеят около 6000 души, а главен град е Ханга Роа. Островът е с вулкански произход, като геологията му е сходна с тази на Галапагоските острови. Изолираността е причина за своеообразната природа, характерна с висока степен на ендемичност. Привнасянето на чуждоземни животински видове е причина за сериозни екологични проблеми в миналото. 

 

Разположението на статуите по крайбрежните части на острова. Карта: Уикипедия

 

В света островът е известен със своите 887 изправени скални колоса - статуите-човешки глави, наречени моаи. Те са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Част от тях вече не са на острова, а попълват пристижни музейни сбирки. Радио-въглеродният анализ показва, че статуите са направени между 11 и 16 век. Всъщност статуите имат и торс освен глави, но в повечето случаи торсовата част е затрупана от почвата в резултат на естествени процеси и само главата е останала видима. Не всички статуи, намерени на острова са изправени. Едва около 1/4 са били транспортирани и изправени по крайбрежието. Близо половината от фигурите са намерени в района на кариерата Рано Рараку, а останалите са били "разпиляни" по различни части на острова. Има множество хипотези за предназначението на статуите и причината, подтикнала хората да ги направят. Привържениците на идеите за палеокосмически контакт са дори склонни да ги считат за дело на извънземни цивилизации. 

 

Първото известно в света изображение на острова, направено от британския маринист Уилям Ходжис през 1775 г.

 

Група от моаи. Снимка: Уикипедия

 

Редиците от моаи са част от островния пейзаж. Снимка: Уикипедия

 

Великденско-островен пейзаж - море, плаж, палми и моаи. Снимка: Уикипедия

 

 

 

 

Коментари (0)