Божествената лагуна Балос на о. Крит

28.11.2017
В най-западната част на о. Крит се намира една удивителна лагуна, която пленява с красотата си. Тя е място, където морето, скалите и пясъка се съчетават по невероятен начин.

Най-големият остров на Гърция е Крит. Със своята площ от 8300 km² той успява да предложи огромно разнообразие от природни и културно-исторически обекти. Списъкът с обекти, които си заслужават да се посетят е забележителен - дворецът Кносос, ждрелото на Самария, старинните градове Ханя и Ритимно, плажовете с палмови горички... В този списък попада и лагуната Балос, разположена в най-западаната част на средиземноморския остров. 

Разположение на лагуната спрямо крайбрежието на о. Крит. В близост са островите Грамвуса.

До самата лагуна се достига по море с корабче или яхта или по суша - с кола до отдалечен паркинг и след това дълъг преход сред каменистите ландшафти и стръмни склонове. През летните месеци често пътят и паркингът са силно претоварени. Най-удачно е лагуната да се посещава рано сутрин или привечер, когато тълпите със стотици туристи отсъстват. По този начин може по-добре да се възприеме природната красота.

По пътя за лагуната. В тази част на острова дървата почти изцяло липсват. Това се дължи на съчетанието на силен вятър и варовикови скали, които благоприятстват безводието.

Първи поглед към лагуната Балос

Невероятният силен контраст на цветовете и усещането за нереалност са част от първите впечатления, които човек изпитва, когато види това забележително творение на природата - на скалите, на морето, на куп процеси, оставили своя отпечатък върху крайбрежието. През лятото наред с традиционното слънчево време (видимо от снимките) част от метеорологичното изживяване е силният вятър. Балос се намира на северозападния ъгъл на о. Крит, покрай малък скалист нос и силните поривисти ветрове са част от цялостното природно зрелище.

Рано сутрин лагуната е все още пуста и тълпите със стотици туристи липсват.

Панорама на лагуната Балос

Лагуната представлява плитък водоем, отделен от морето или океана с пясъчна коса или коралов риф. По същество лагуната представлява морски залив, който се е отделил от морския басейн с течение на времето. Най-често това се случва под въздействието на теченията, които отлагат пясъци в продължение на хиляди години, образуващи отделителна пясъчна коса.

Доста често водата в лагуните е по-солена спрямо водата на морето или океана, намиращи се в съседство. Този феномен се дължи на силното изпарение и липсата на приток на прясна вода. Самият термин произлиза лингвистично от италиански (laguna) и от латински език (lacus). Буквално означава езеро. 

По склоновете около самата лагуна е пълно със стада подивели кози - един от символите на острова. 

Козите са свикнали с човешкото присъствие и с лекота се оставят да бъдат фото модели за чуждестранните туристи.

Самите стада от кози, които от векове скитат по каменистите склонове на о. Крит и другите егейски острови, са фактор, благоприятстващ обезлесяването на ландшафтите. Хранителната диета на козите има пагубно въздействие върху дървесната и храстова растителност като цяло. Козите се хранят със свежите клонки и листа на местните растителни видове и практически не им позволяват да се развият и образуват плътна растителна покривка.

н

Един от островите Грамвуса в далечината...

Томболо - така се нарича крайбрежната форма, при която остров се е свързал с по-голяма суша чрез пясъчна коса. Точна такава интересна геоморфоложка ситуация се наблюдава на този кадър. Подобен тип образувания са характерни за цялото Средиземноморие.

Ландшафт с деградирала средиземноморска растителност

Туристи се спускат по стръмната пътека към самата лагуна.

Самата лагуна и морските води около нея са идеално място за къпане и плуване. Пясъчният плаж е сред най-добрите в Гърция.

 

Самата лагуна изглежда много по-впечатляваща от високите склонове, отколкото на самото морско равнище.

Достигането до лагуната Балос и островите Грамвуса с яхта е сред най-атрактивните преживявания за туристите на о. Крит.

Панорама към залива на Кисамос, разположен в близост до лагуната Балос

 

 

Коментари (0)