Най-богатите страни в света

20.09.2017
Тези държави са най-богатите страни по брутен вътрешен продукт (по паритет на покупателната способност) на глава от населението. Използването на паритета на покупателната способност на всички крайни стоки е, за да се покаже истинската стойност на долара в дадена страна през дадена година. Нефтените нации продължават да доминират в списъка през 2017 г., както правят и през 2016 г.

13 - Австрия – $ 50 070 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, pipimaru
 
Алпийската нация има население от около 8,7 млн. души с доход на глава от населението в размер на $ 50,078, което е около 4 пъти по-високо от дохода на глава от населението за средния човек в световен мащаб. Неговият силен обслужващ сектор и близостта му до Германия осигуряват готов пазар за стоманата, желязото и земеделските продукти. Столицата Виена е голям стопански и културен център с общоевропейской значение от векове насам.
 
12 - Нидерландия – $ 50 898 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Gouwenaar
 
С 16,8 млн. души и БВП на глава от населението от $ 50 898, нидерландците са щастливи сред своята страна на лалетата. Успехът им идва от три ключови сектора: добив на полезни изкопаеми, земеделие и промишленост. Много хора не знаят, че Нидерландия всъщност е съставно кралство от четири съставни единици: Аруба, Кюрасао, Синт Мартен и Нидерландия, но Нидерландия съставлява 98% от общата земя в Кралството.
 
11 - Саудитска Арабия -  $ 54 431 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Eagleamn
 
Саудитска Арабия е една от многото петролни икономики със силен държавен контрол върху основните икономически дейности, които се радват на висок БВП. БВП на глава от населението е $ 54 431. Саудитска Арабия притежава 18% от доказаните световни нефтени запаси и се нарежда като най-големият износител на петрол. Тя играе водеща роля в ОПЕК в продължение на много години. От нефтопреработвателния сектор идват почти всички приходи на саудитското правителство, както и приходите от износ. Въпреки че притежава най-големите нефтени запаси в света, доходът на глава от населението е много по-малък от този на по-малките съседи на Персийския залив.
 
10 - Съединените щати - $ 57 467 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Ivan2010
 
Докато повечето държави в списъка имат относително малко население, е впечатляващо, че най-голямата в света икономика, САЩ, може да поддържа висок БВП на глава от населението, като се има предвид населението й от над 310 млн. души. Причините за успеха й включват голямата вътрешна автомобилна индустрия, технологичния сектор, който насърчава иновациите, както и демократичната система, която защитава правата на предприемачеството и интелектуалната собственост.
 
9 - Швейцария – $ 62 882 БВП на глава от населението
 
 
Снимка: Википедия
 
Швейцарските банкови и финансови институции поддържат страната и икономиката й. Важно е да се отбележи, че някои от най-богатите хора и компании в света имат собствени швейцарски банкови сметки и затова Швейцария разполага с излишък от капитал за инвестиционни цели. Цюрих и Женева, най-известните в Швейцария градове, постоянно се нареждат сред първите 10 по света по отношение на стандарта на живот.
 
8 - Норвегия - $ 59 302 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, hcmholme
 
Тази северна нация с население от близо 5 млн. души има малка, но стабилна икономика. Норвегия е осмият по големина износител на суров петрол, деветият по големина износител на рафиниран петрол и третият по големина износител на природен газ в света. Страната е водеща в риболова, а почти цялото електричество се добива чрез ВЕЦ.
 
7 - Ирландия -  $ 68 883 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Pam Brophy
 
Ирландия с население от 4,8 млн. души е с основни производства като текстил и хранителни продукти - основни продукти във всяка икономика. В страната се развива минната промишленост, но най-значим е ръстът в сферата на услугите.
 
6 - Обединени арабски емирства - $ 72 419 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия,Imre Solt
 
Тази близокизточна федерация на емирства има площ от 83 600 km2, което означава, че е по-малка от България (111 000 km2), но е с население е от 9,2 млн. души. Около 1/3 от икономиката идва от приходите от петрол, като секторът на услугите и телекомуникациите също допринасят значително.
 
5 - Кувейт -  $ 73 817 БВП  на глава от населението
 
Снимка: Википедия
 
Кувейт е малка, относително отворена икономика и гражданите й се радват на просперитет. Най-високо ценената валутна единица в света в момента е кувейтският динар. С близо 10% от световните петролни запаси са притежания на страната и така се формират 95% от приходите от износ. През последните години Кувейт разнообразява постепенно стопанството си.
 
4 - Бруней -  $ 77 441 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Kurun
 
Бруней, малка страна с богато стопанство, е смесица от чуждестранно и местно предприемачество, правителствено регулиране и социални мерки. Стопанството й почти изцяло се подкрепя от износа на суров нефт и природен газ. Подобно на другите петролни страни в списъка, правителството й се стреми в разнообразие на стопанството.
 
3 - Сингапур - $ 87 876 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, chenisyuan 
 
Този малък град-държава продължавава да учудва света. Основата на богатството на Сингапур е неговият сектор на финансовите услуги, химическата експортна индустрия и неговите либерални икономически политики, които насърчават растежа и иновациите. Сингапур има второто най-натоварено пристанище в света.
 
2 - Люксембург – $ 105 882 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Claude Wians
Символ на богатството в Европа е Великото херцогство Люксембург. Неговите поданици са средно 9 пъти по-богати спрямо средните жители на планетата. Гръбнакът на тази силна икономика е нейният финансов сектор, предпазлива финансова политика и динамичен индустриален и стоманен сектор. Банковото дело в Люксембург е най-големият сектор на стопанството, чиято база активи е само над $ 1,24 трлн.
 
1 - Катар – $ 127 523 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Shahin Olakara
 
Катар се нарежда на I място в списъка на десетте най-богати. Емирството има добре развита петролна индустрия, а продуктите на нефтената промишленост представляват 70% от държавните приходи, 60% от своя БВП и 85% от приходите от износ. Поради богатството и икономическия си успех Катар е избран за домакин на Световната купа на ФИФА през 2022 г., първата арабска нация, която някога е заемала тази роля. Катар обаче е и най-спорната страна в списъка за използването на принудителен труд от нации в Азия и части от Африка.
 

Коментари (1)

Денис Петров
24.09.2017 18:53
Твърде относителна е тази класация. Богатството е понятие, което е далече по-широко и смислено от БВП. Природната среда с нейното разнообразие в която живеят хората на дадена страна е най-важната в ценностната система на богатството, следват хората...а както разбираме тук страни с нефт и пясък са сред най-богатите. Не бих живял в подобна държава.Нашите български богатства имат своята стойност, но вероятно в други класации.