Изграждането най-голямата соларна електроцентрала в Сахара, заснето от сателит

23.01.2016
Изображения, разпространени от NASA, показват прогреса в строителстовто на една от най-големите соларни електроцентрали в света, разположена в Кралство Мароко.

Завършването на първата фаза от изграждането на мароканската соларна електроцентрала Нур 1 е факт. През 2020 г. цялостната инсталация трябва да бъде приключена, с което ще се превърна в най-голямата по рода си в света. На този етап около половин милион соларни панели-огледала са видими вече от Космоса. 

 

Инвестицията в северноафриканската държава е още едно доказателство за бъдещата решаваща роля на слънчевата енергия в световния енергиен баланс. Подобни по рода си мега проекти вече са реализирани в Калифорния и в Китай, а по-малки инсталации се изграждат повсеместно. Важно предимство на тези електроцентрали е, че могат да се изграждат на места, които не са подходящи за други стопански дейности (пустини и полупустини). Такъв е и случеят с Нур 1, изграждана в пустинята Сахара край мароканския град Варзазат, наричан от местните Вратата на пустинята...

 

Строящият се обект през 2013 г. 

 

Изграждащата се електроцентрала през 2016 г.

 

Част от соларна инсталация

 

Коментари (0)