Полюсите на Луната са се преместили

24.03.2016
Луната не винаги се е въртяла под същия ъгъл, под който се върти днес, предполага ново проучване. Оста на спътника ни вероятно се е променила преди около три милиарда години вследствие на активността на лунни вулкани.

Вулканите са нагряли едната страна на повърхността на небесното тяло, променяйки масата и структурата на космическите скали във вътрешността му. 
 
 
Изследователи са открили промяната на оста, проучвайки разположението на водния лед в областта на лунните полюси. Екипът е използвал разпределението на леда, за да докаже, че оста на Луната се е преместила с приблизително шест градуса. Това е все едно северният полюс на Земята да отиде в Гренландия,” казва авторът на проучването Мат Сиглър от Института за планетарни науки. Резултатите са публикувани в журнала Nature. 
 
 
По думите на изследователите работата им показва, че голяма част от водния лед на лунните полюси се е образувал преди промяната на ориентацията на Луната. Това означава, че този лед е от първите години на Слънчевата система, за която се смята, че е на възраст 4,5 млрд. години. Ако изпратим астронавти на лунните полюси, те ще вземат проби от най-древната вода,” казва Джеймс Кийн, планетарен учен от Аризонския университет. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Коментари (0)