Орхидеи - кое е по-лесно – отглеждане или заснемане?

19.01.2018
С този пост едва ли ще зарадвам градинарите и любителите на цветята, тъй като няма да дам никакви съвети за отглеждането на тези красиви цветя. При мен те просто си растат, цъфтят и ни радват.

Радват ни и от фотографска гледна точка, затова през един свободен следобед сътворих малко домашно фотостудио (в кухнята, за да съм по-близо до хладилника, за всеки случай) и реших да поснимам цветя в студийна обстановка.
 
 
Нещата, които ми бяха необходими за “построяване” на студиото не бяха много. За да направите това вкъщи, ще ви трябва кадастрон (черен и бял), един пуловелизатор, тиксо, задължително статив, а ако имате и външна светкавица и дистанционно ще е още по-добре. И, разбира се, орхидеи или всякакви други интересни цветя, бонзаи, ако щете и зарзават (предполагам ще се получат доста ефектни снимки с чери доматки, като оставим шегата настрана).
 
 
Първата ни работа е да залепим кадастрона с тиксо за процореца. Ако навън е хубав слънчев ден и слънцето огрява точно този прозорец, ефектът ще е прекрасен. По този начин вече имаме чудесен фон, който е супер равномерно осветен. Може дори да не ни се наложи да използваме светкавица.
 
 
Следващият етап е да вземем цветето и да го подготвим за снимките. Подготовката се състои в това – да напръскаме лекичко листенцата и цветовете му, от разстояние поне 30 cm, с пуловелизатора. Капчиците са много ефектни и придават страхотна свежест, а и изпъкват доста от светкавицата.
 
 
Аз подбрах 2 кадастрона – с бял и с черен цвят. Ако изберете някакъв друт цвят, има опасност цялата фотосесия да изглежда доста изкуствено, но лично аз бих ви насърчил да експериментирате, виждал съм страхотни ефекти дори от намачкано готварско фолио. В моя случай черният кадастрон свърши по-добра работа, защото цветовете изпъкваха много. Белият също не беше лош, но него го използвах за снимки на бялата орхидея, за да подчертая колко ярко бяла и нежна е.
 
 
В нашата скромна колекция от орхидеи, подарени ни от приятели, има 6 саксии, 5 от които бяха цъфнали в различни цветове. След като снимах едно по едно, вече е ред на комбинациите. Еднаквите форми, но с различни цветове sа интересни, а докато ги наглася и преплита, човек може да изгуби часове.
 
 
 
Разбира се, нямаше как да не експериментирам и с HDR. Тук обаче използването на статив е задължително (ако приемем, че до сега е силно желателно). За да постигна ефекта на следващата снимка, просто спрях светкавицата, а и използвах момента, в който слънцето се беше скрило зад облак, така че цветовете да не са съвсем осветени.
 
 
А понякога и тъмните, недоосветени снимки, изглеждат доста мистериозно.  Подкрепям думите си с кадъра по-долу, като можете да погледнете и началния кадър на публикацията.
 
 
Като извод мога да кажа, че снимането на цветя може и да не свързано с преходи, жега или студ, а понякога и екстремни моменти, но определено е доста разпускащо, когато просто ви се мързелува.
 
 
Автор: Димитър Табаков,
Tabakoff photography

 

Коментари (0)

Интервюта
Иглика Трифонова: Антарктида е отвъд края на познатия свят

Иглика Трифонова: Антарктида е отвъд края на познатия свят

Иглика Трифонова е професионален фотограф с над 20-годишен опит. Работила е в различни вестници и списания като фотограф и журналист, както и като парламентарен фоторепортер. Нейни снимки са публикувани многократно в български издания, както и в испанското списание „Дон Балон", в руското списание „Экология и жизнь", в българското издание на „National Geographic". Иглика участва като фотограф и член на биоложки екип в три български експедиции до Антарктида. Има четири самостоятелни фотоизложби в България и в Русия, както и шест участия в колективни фотографски и живописни изложби. През 1993 г. печели награда за най-добра снимка на годината, а през 1998 г. и награда за млади живописци. Член е на Българския антарктически институт и на Съюза на българските журналисти. От 2012 г. и председател на българския клон на световната Асоциация на младите полярни изследователи (АПЕКС). В свободното си време най-много обича да чете, но почти няма такова, тъй като заедно със своите колеги от АПЕКС България организира различни образователни инициативи, свързани с Антарктида, обикаля десетки училища в София и страната, говорейки за опазването на полярните региони и показвайки чрез снимките си красотата им. В момента заради нов проект чете няколко документални книги едновременно и всичките са свързани с мореплаватели и пътешественици – Магелан, Кук и Дрейк. Споделя житейската философия на Джеймс Дийн: „Мечтай, сякаш ще живееш вечно. Живей, сякаш ще умреш днес”.