Толедо - архитектурен храм на три култури

06.02.2018
Толетум, Тулайтулах, Толедо... Имперският град! Място, където са живели и са творили забележителни гении. Средновековният град, който е съчетал по забележителен начин културите на исляма, юдаизма и християнството.

Пиренейският (Иберийският) полуостров е забележителна част от Европа, съчетаваща величествена природа, своеобразна култура и впечатляващо историческо наследство. В земите на юг от Пиренеите са се случвали епохални събития, дали отражение върху цялата човешка история и общество – възходът на Арабския халифат, подтикването към Великите географски открития, проявите на Светата инквизиция. В земите на Дон Кихот са случвали събития, пряк резултат от продължителни исторически процеси. Реконкистата е един такъв процес, който винаги е привличал вниманието ми. А един роман, описващ живота на евреи, християни и мюсюлмани от тези години, бележещи края на средните векове, остави трайно впечатление у мен. Става дума за „Еврейката от Толедо“ на Лион Фойхтвангер, познат в България и под името „Испанска балада“. Действието му се развива в Толедо – град, който имах щастието да посетя и чиято историческа прелест трудно може да остави някого равнодушен. 

Кастилските пространства са усвоени добре земеделски. Много рядко могат да се забележат съхранени естествени природни компликси. Природата на полуострова се отличава с висока степен на атропогенизация - човешка намеса, водеща до изменения на природната среда.

В Уикипедия на български език можем да прочетем, че „Толѐдо (на испански: Toledo) е град в Централна Испания, център на провинция Толедо и столица на автономната област Кастилия-Ла Манча. Разположен е в меандър на р. Тахо, на 75 km югозападно от Мадрид“. Населението му е около 80 000 души. Градът със славно минало, някогашната столица на крале, сега е сред малките градове на Испания, а туризмът, отвеждащ стотици хиляди посетелите към старинната част на града, е водеща стопанска дейност. 

 

 

През лятото на 2017 г. имах щастливата възможност да видя лично средновековната прелест на Толедо, град, величествено разположен над меандрите на р. Тахо (известна още като Тагус или Тежу). Посещаването на града може да се осъществи лесно, ако сте в Мадрид. Пътуването с влак отнема около час и позволява на посетителите да се насладят на кастилските пейзажи. 

Река Тахо (на портулгаски - Тежу, на латински - Тагус) е най-дългата река на полуострова - 1007 km.

 

Историческата справка за града показва, че той съществува от древността под името Толетум, като през 193 пр.н.е. е превзет от римския военачалник Марк Фулвий Нобилиор. Римляните използват удобното му разположение, ограден от три страни от р. Тахо, и го превръщат във важна крепост и голяма военна колония.

 

Паметникът на Мигел де Сервантес Сааведра (1547 - 1616 г.), авторът на „Дон Кихот“

Туристи от цял свят посещават средновековната испанска столица.

По улиците на Толедо

 

През V век Толедо е завладян от вестготите, а в края на VI век крал Лиувигилд го превръща в тяхна столица. След завладяването на Толедо от маврите през VIII век, неговият разцвет продължава. Наричан на арабски Тулайтулах, градът е важен културен и стопански център, в който съжителстват маври (мюсюлмани, дошли от Северна Африка), мосараби (местно християнско население) и евреи. Придобива слава в Европа и Ислямския свят с производството на стомана, най-вече на висококачествени мечове и други оръжия. 

 

 

 

 

На 25 май 1085 г. кастилският крал Алфонсо VI превзема града и го прави своя столица. Под прекия контрол на кралете на Кастилия в града дълго време се запазва религиозната толерантност. Започналите в края на XV век репресии срещу евреи и маври постепенно довеждат Толедо до упадък. Важността му в политически план съвсем намалява, след като през 1561 г. крал Филип II премества кралския двор в Мадрид. 

 

 

 

Целият град е буквално изтъкан от история – забележителни сгради, фортификационни съоръжения, катедрали, параклиси, мостове, паметници, знамена. Културните пластове на ислямската, юдейската и християнската култура са се съчетали по неотразим начин. Дори тълпити с туристи трудно могат да заличат романтичния средновековен облик на града. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Местни рибари използват плитчините, за да ловят речна риба.

Любопитен факт е, че градът е побратим и с бълграската средновековна столица – Велико Търново. Всъщност двата града имат много общи черти – в разположението, фортификацията, речните меандри...

Панорама към Толедо и преминаващата р. Тахо

 

 

Група от заведения са разположени по хълмовете край старинния град, осигуряващи впечатляваща гледка по време на залеза.

 

Щастлив съм, че успях да видя един съхранил се през вековете архитектурен комплекс, който недвусмислено предава величието на миналите славни времена – на рицари, на борби, на исторически превратности.  

Автор: Димитър Желев

 

Коментари (0)