Добре дошли в Боженци!

23.05.2016
Представяме ви фотописа, заел I място в националния конкурс за фотописи „Добре дошли в...” (до 7. клас), част от Българския географски фестивал - Казанлък 2016.

Според легендата село Боженци е с история на повече от 600 години. Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393 г., при превземането на Търново, избягва със семейството си и търсейки спасение в гористите планини стига до малка рекичка. Заселва се по северните склонове на Стара планина и основава село Боженци.
 
 
В момента Боженци е резерват. Който веднъж е посетил това омайващо селце, скрито в горите на Стара планина, остава запленен от природата, културата и атмосферата на България.
 
 
С влизането тръгваме по калдъръмен път, в ляво и дясно се наслаждаваме на стари къщи, носещи аромат на непокътната обстановка.
 
 
Като във всяко село пред нас се открива мегданът, и сега там се вият кръшни български  хора и Балкана ехти от народната ни музика.
 
 
 
Величествената природа подава аромата на посетителите и се слива с старите къщи. Много малки калдъръмени улички ни отвеждат до значими къщи и църква.
 
 
 
Ето я, кръстът стои гордо над нея и брани българската култура и вяра.
 
 
 
Всяка къща сама по себе си разказва истории от миналото. Прекрасни цветя разкрасяват село Боженци , аромата им се слива с непокътната трева и синьото небе.
 
 
 
Много вълнуващо преживяване да бъдеш тук и да усетиш духа, който ни кара да се чувстваме горди, че сме българи.
 
 
 
Автор: Виктория Гатева

 

 

Коментари (0)

Интервюта
Иглика Трифонова: Антарктида е отвъд края на познатия свят

Иглика Трифонова: Антарктида е отвъд края на познатия свят

Иглика Трифонова е професионален фотограф с над 20-годишен опит. Работила е в различни вестници и списания като фотограф и журналист, както и като парламентарен фоторепортер. Нейни снимки са публикувани многократно в български издания, както и в испанското списание „Дон Балон", в руското списание „Экология и жизнь", в българското издание на „National Geographic". Иглика участва като фотограф и член на биоложки екип в три български експедиции до Антарктида. Има четири самостоятелни фотоизложби в България и в Русия, както и шест участия в колективни фотографски и живописни изложби. През 1993 г. печели награда за най-добра снимка на годината, а през 1998 г. и награда за млади живописци. Член е на Българския антарктически институт и на Съюза на българските журналисти. От 2012 г. и председател на българския клон на световната Асоциация на младите полярни изследователи (АПЕКС). В свободното си време най-много обича да чете, но почти няма такова, тъй като заедно със своите колеги от АПЕКС България организира различни образователни инициативи, свързани с Антарктида, обикаля десетки училища в София и страната, говорейки за опазването на полярните региони и показвайки чрез снимките си красотата им. В момента заради нов проект чете няколко документални книги едновременно и всичките са свързани с мореплаватели и пътешественици – Магелан, Кук и Дрейк. Споделя житейската философия на Джеймс Дийн: „Мечтай, сякаш ще живееш вечно. Живей, сякаш ще умреш днес”.