Най-високият връх на Северна Америка променя името си

01.09.2015
При историческо посещение на американския президент в Аляска той обяви, че името на най-високия връх на континента Маккинли вече ще бъде Денали.

Барак Обама връща старото име на най-високия връх в Северна Америка и вместо Маккинли, той вече ще се нарича Денали, стана ясно по време на историческа визита на американския президент в Аляска, посветена на проблемите на местните хора с глобалното затопляне и изменящата се природна среда.

 

 

Върхът в Аляска възстановява първоначалното си местно име. Денали се превежда като „Високия“ или „Огромния“. Местните масово го използват, но официалното му име е като на 25-ия президент на САЩ. През 1896 г. златотърсач нарича шестхилядника Маккинли, след като научава, че Уилям Маккинли е избран за президент, но за метстните хора той винаги е бил известнен като "Денали".
 
 
Барак Обама обяви промяната преди тридневното си посещение в Аляска за конференцията за глобално лидерство в Арктика, организирана от Държавния департамент в Анкоридж. „С цялото ни уважение към това място, преименуваме официално връх Денали в съответствие с традициите на местните хора и тяхната подкрепа“, каза министърът на вътрешните работи Сали Джуъл. В изявлението се отбелязва, че президентът Маккинли никога не е стъпвал в Аляска.
 
 
 
 
Аляска се опитва да промени името на върха на Денали от десетилетия, но Охайо, родният щат на президента Маккинли, блокира искането им. Според Белия дом министърът на вътрешните работи има правомощия да нареди такава смяна. Това навярно е краят на историческия Денали-Маккинли спор за името на върха.
 
 
Самата височина на върха е също дискусионна през годините. В отделните измервания през годините варира между 6190 и 6198 m. През 2013 г. пm.равителството на Аляска организира поредни измервания, според които върхът е висок 6198 m.
 
 

Коментари (0)

България
Ще изригне ли някога Витоша?

Ще изригне ли някога Витоша?

Не са много хората в България, които познават добре миналото на Витоша. Повечето софиянци също изпитват трудност с въпроса как точно се е образувала планината до града им. Често можем да чуем от хората, че някога, не много отдавна, на билото на Витоша се е намирал кратерът на голям действащ вулкан. От него към небето се издигали черни езици дим, а по склоновете на планината са се стичали потоци лава. По-късно вулканът се затворил и неговата дейност постепенно позатихнала. Така било само на повърхността. Но вътре, в недрата на планината, нажежената магма продължавала да клокочи. Тя клокочи и днес. Събира сили, за да изригне отново с невиждана мощ. Това може да се случи утре или след двадесет, петдесет години. Но неизбежно един ден огнените езици щели отново да се издигнат и нажежената лава щяла пак да потече надолу и да залее столичния град София.