Централа в Хавай генерира енергия от температурните разлики в океана

26.08.2015
Разликата между топлата плитка вода, която се плиска на плажа и ледените дълбини на океана е голяма. Изследователи превръщат тази температурна разлика в енергия, като изграждат централи по целия свят. Най-новата е в Хавай и се очаква да произвежда електричество, достатъчно за захранването на 120 домакинства на година.

Съоръжението, конструирано от Makai Ocean Engineering в хавайската Лаборатория за природна енергия е най-голямото по рода си в глобален мащаб.
 
 
Електроцентралата се базира на концепция, наречена конверсия на океанската термална енергия (OTEC). В системата има течност с много ниска температура на кипене, каквато е амонякът. При движението си през тръбите на затворената система, амонякът преминва през участък, който се затопля от плитките, топли океански води. Амонякът се изпарява, превръщайки се в газ, а след това отива в студената част на тръбите, охлаждани от вода, изпомпвана от океанските дълбини. Там газът кондензира, превръщайки се отново в течност и процесът започва отново. Топлата и студната вода се смесват и се изпомпват обратно в океана. 
 
 
 
 
Идеята за генериране на енергия от температурна разлика съществува отдавна. Департаментът по енергетика на САЩ посочва, че основите са положени през 1881 г. от френския физик Жак Арсен д’Арсонвал. През 1930 г. ученикът му Жорж Клод изгражда първата централа в Куба, но тя е разрушена от буря. Идеята се връща към живот през 70-те и 80-те години на миналия век, но остава на заден план, когато цените на петрола падат. Сега технологията отново попада в центъра на вниманието. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Коментари (1)

Бат Шиляшки
27.08.2015 08:59
Като си нямат АЕЦ, ще ползват океана. Доста интересна технология. Може би в България трябва да измислят технология, която да използва мръсните води на Черно море за производство на енергия!