Япония изрази съжаление заради посещението на руския здравен министър на оспорваните Курилски острови

21.07.2015
Правителството на Япония изрази своето съжаление заради визитата на министъра на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова на курилския остров Шикотан.

„Това предизвиква крайно съжаление“, заяви на днешна пресконференция генералният секретар на японското посолство в Москва Йошихида Суга. „Това е в разрез с нашата позиция по териториалния спор и се явява неприемливо“, подчерта той.


Скворцова в момента е на обиколка на о-в Сахалин и на Курилските острови. Връщането на последните на Япония е основно условие на Токио за подписване на мирен договор между него и Москва, неподписан от края на Втората световна война насам. Руската позиция е, че островите са влезли навремето в състава на СССР в резултат на войната и суверенитетът над на тази територия, който е международно признат, не подлежи на съмнение.

 

За Курилските острови

Курилските острови, наричани понякога само Курили, са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са в протежение на 1175 км, общата им площ е около 15 600 кв. км. Те са част от Сахалинска област на Руската федерация. Включват 20 големи и повече от 30 по-малки острова.

 
Историческото развитие на подялбата на островите.
 
 
Имат важно геостратегическо значение. Принадлежността на Курилските острови към Русия се оспорва от Япония. Териториалният спор за Курилските острови между страните е още от втората половина на 19-ти век.
 
Повече за този геополитически спор можете да прочетете тук.
 
 
 
 
 

 

Коментари (0)