Кой е най-мощният паспорт в света в момента?

27.10.2017
Събирането на паспорти се е превърнало в статус за символ на супербогатите - или на тези, които просто обичат да пътуват. Някои паспорти обаче са много по-търсени от други.

В нов доклад Сингапур е наречена страната с най-мощния пaспорт в света.

Глобалнoто класиране на паспортите по мощност от 2017 г., направено от консултантската фирма Arton Capital, поставя Сингапур на върха в списъка.

То класира всички паспорти на света с техния пълен безвизов резултат, където е дадена точка за всяка страна, която притежателите на паспорт могат да посещават без виза, с виза при пристигане или с електронно разрешение за пътуване.

Това дава на Сингапур резултат от 159 точки, което означава, че притежателите на паспорт на Сингапур сега могат лесно да посетят 159 страни без визи или получават виза при пристигането си.

Според CNN Сингапур е на върха на класацията благодарение на неотдавнашното решение на Парагвай да премахне визовите изисквания за притежателите на паспорти на азиатската град-държава.

До това решение Сингапур бе заедно с Германия с 158 точки. Германия сега държи място за втория най-мощен паспорт с 158 точки, следвана от Швеция и Република Корея (Южна Корея) с 157.

Обединеното кралство получава 156 точки, докато САЩ  получава 154.

Това е първият път, когато една азиатска държава има най-мощният паспорт в света, според  Arton Capital.

В това класиране паспортът на България получава 143 точки и споделя петнадесето място с Румъния, Чили, Монако и Аржентина. 

Междувременно най-малко мобилният паспорт в света е на Афганистан - с резултат от 22 точки, последван от Пакистан и Ирак с по 26.

 

Коментари (0)