Британски туристи ще бъдат евакуирани от Гамбия поради страхове за размирици

18.01.2017
Близо хиляда британски туристи ще бъдат евакуирани от Гамбия, след като външното министерство на Великобритания предупреди да не се пътува до там, освен при изключителна необходимост.

Авиокомпания „Томас Куук“ съобщава, че 985 туристи ще излетят от гамбийската столица Банджул в следващите две денонощия. Това се случва след като президентът на страната Яхия Джамех обяви 90-дневно състояние на извънредно положение само два дни преди датата, в която трябваше да предаде властта на Адама Бароу, след като загуби изборите. Той отказва да предаде властта, въпреки че международната общност настоява за обратното.

Гамбия е най-малката държава в континенталната част на Африка 

Конституцията на Гамбия, одобрена с референдум през август 1996 г., предвижда силна президентска власт, еднокамерен законодателен орган, независима съдебна система и защитата на човешките права. На 1 декември 2016 г., след 22 години на управление Яхия Джамех е победен от Адама Бароу в президентските избори. На 10 декември Джаме заявява, че той няма да приеме резултатите и призова за нови избори. 

Мемориална арка  в Банджул в чест на преврата през 1994 г., сн. Уикипедия 

От МВнР на Великобритания предупреждават за „настоящата политическа нестабилност и потенциалната военна интервенция“: „Следете развитието на събитията отблизо. Пазете се. Поддържайте контакт с туроператорите в случай, че напрежението нарасне и настоящата политическа безпътица продължи“.

Източник: ИА Фокус

Коментари (0)