Площта на сушата на Земята се е увеличила с 58 000 кв. км. за последните 30 години

29.08.2016
Площта на сушата на Земята за последните 30 години се е увеличила с 58 хил. кв. км., свидетелстват разчетите на института Deltares.

Изкуственото пресушаване на ред територии, в това число крайбрежни, е оказало на този процес по-голямо влияние, отколкото топенето на ледниците и изграждане на язовири, се посочва в изследването, публикувано в списание Nature Climate Change.
 
 
Като цяло, за последните 30 години под вода са се оказали 115 хил. кв. км. суша, докато в същото време са пресушени 173 хил. кв. км. водна повърхност.
Холандските учени са анализирали снимки от спътници на НАСА. Съгласно техните изводи, пример за най-мащабното естествено наводняване стана Тибетското плато, където заради топенето на ледниците са се образували нови огромни езера.
 
 
Най-голям пример за пресушаване стана Аралско море – някога четвърто по големина езеро в света. От 60-те години то стремително намалява своя размер, заради отклоняването на водата от вливащите се в него реки. Сега Аралско море се е разпаднало на две езера и практически пресъхва.
 
 
Източник: ИА Фокус

 

Коментари (0)