Площта на сушата на Земята се е увеличила с 58 000 кв. км. за последните 30 години

29.08.2016
Площта на сушата на Земята за последните 30 години се е увеличила с 58 хил. кв. км., свидетелстват разчетите на института Deltares.

Изкуственото пресушаване на ред територии, в това число крайбрежни, е оказало на този процес по-голямо влияние, отколкото топенето на ледниците и изграждане на язовири, се посочва в изследването, публикувано в списание Nature Climate Change.
 
 
Като цяло, за последните 30 години под вода са се оказали 115 хил. кв. км. суша, докато в същото време са пресушени 173 хил. кв. км. водна повърхност.
Холандските учени са анализирали снимки от спътници на НАСА. Съгласно техните изводи, пример за най-мащабното естествено наводняване стана Тибетското плато, където заради топенето на ледниците са се образували нови огромни езера.
 
 
Най-голям пример за пресушаване стана Аралско море – някога четвърто по големина езеро в света. От 60-те години то стремително намалява своя размер, заради отклоняването на водата от вливащите се в него реки. Сега Аралско море се е разпаднало на две езера и практически пресъхва.
 
 
Източник: ИА Фокус

 

Коментари (2)

До Бисер
13.11.2017 11:44
Твоята вяра няма никакво значение, глобалното затопляне е научен факт.
Бисер Русанов
04.11.2017 14:41
Да това наистина го вярвам, което е в пълно противоречие на Глобалното затопляне, което се оказва една консперативна лъжа! Ако беше вярно Глобалното затопляне водната маса би се увеличила поради топенето на ледовете ,а Земната маса би следвало да намалее,а тук се доказва обратното!