Долината на смъртта разцъфтя

28.02.2016
Не бихме очаквали, че в суровата среда на Долината на смъртта в САЩ, чието дъно е под морското равнище, където рядко пада дъжд, а летните температури достигат 48 градуса, ще видим очарователната гледка на разцъфнали диви цветя...

Когато условията го позволят обаче, това се случва. Настоящата година, преминаваща под знака на мощен Ел Ниньо, който променя климатичните модели, е точно такъв случай.
 
 
 
 
За пръв път от 11 години Националният парк преживява това, което любителите на дивите цветя наричат супер цъфтеж” – пъстър килим от милиони цветя е покрил иначе страховитата долина. В прессъобщение Службата за националните паркове на САЩ обяснява, че серия от бури през миналия октомври са донесли обилни валежи в няколко района на резервата. Те са били последвани от още валежи през зимните месеци.
 
 
 
 
Годините на Ел Ниньо, когато в Тихия океан има необичайно голяма маса от топли води, предизвикват такива промени на валежите в Долината на смъртта. Двата предишни супер цъфтежи” - през 1998 и 2005 г., също са се случили, когато е имало Ел Ниньо.
 
 
 
 
Източник: ИА Фокус

 

 

Коментари (0)