Еколози планират да заселят необитаем остров с гърмящи змии

27.02.2016
Еколози в американския щат Масачузетс планират да основат популация от местен вид отровна дървесна гърмяща змия на необитаем остров, но местните жители са разтревожени.

 Официални представители организират публична дискусия, за да представят идеята и да разсеят опасенията.
 
 
Дървесните гърмящи змии не само са по-малко в Масачузетс и Нова Англия, а и са напълно изчезнали от Мейн и Роуд Айлънд,” се посочва в изявление на щатската Служба за риболов и диви животни. Хората са най-голямата заплаха за дървесните гърмящи змии. Дървесната гърмяща змия е обитавала Масачузетс дълго преди заселването на първите европейци, като е оцеляла през периоди на усилено избиване. Намаляването на популацията през последните 30 години обаче е по-сериозно от когато и да е друг път в историята.”
 
 
Природозащитникът Том Френч и колегите му предлагат основаване на колония от гърмящи змии на Маунт Зайън - остров, до който обществения достъп е забранен. Предвижда се в зоологическа градина да се отгледат млади змии, които да бъдат пуснати на острова, когато навършат две години. Френч посочва, че всяка година в резервата ще бъдат пускани между една и десет змии.
 
 
Немалко местни жители не приемат плана с ентусиазъм. На въпроса на Boston Globe Какво може да се обърка”, Питър Малет, президент на риболовната асоциация Милърс Ривър” отговаря - Ами, те плуват.” Еколозите обясняват обаче, че гърмящите змии са добри плувци, но оцеляването им зависи от преминаването в състояние на изключително дълбок зимен сън - обикновено в скални пукнатини или под каменни издатини. Тези хабитати рядко се срещат в обитаваните от хора региони. Всяка змия, която напусне острова по вода или по друг начин няма да може да намери подходящо място за хибернация и ако не успее да се върне, ще умре през зимата,” посочват природозащитниците.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Коментари (0)