Редки минерали правят Земята уникална планета

Невадаит
26.02.2016
Редките минерали отличават Земята от всички други планети, според учени, които са създали първата система за категоризирането им.

Робърт Хейзън от Карнеги Инститюшън” и Джеси Осбъл от Университета Рокфелер”, чието проучване ще бъде публикувано в журнала American Minеralogist, са класифицирали най-редките видове минерали.
 
 
Базата им данни включва 2550 вещества, които се срещат значително по-рядко от диамантите и скъпоценните камъни. Няколко от тях са толкова оскъдни, че откритите до момента залежи в световен мащаб са по-малко от бучка захар. Голяма част са изключително деликатни и лесно се разтопяват, изпаряват или дехидратират. Няколко от тях пък се разграждат при взаимодействие със слънчева светлина. В публикацията си изследователите отбелязват, че много от редките минерали са възникали в резултат на промени в околната среда на планетата.
 
 
Изненадващо голяма част от веществата, които смятаме за редки всъщност не са. Използването на думата “рядък” в контекста на редки земни елементи” или редки метали” също е заблуждаващо, тъй като от тях годишно се произвеждат хиляди тонове,” изтъкват учените.
 
 
Скъпоценните камъни се добиват на много места по света и се купуват и продават в комерсиални количества. Значителни залежи на диаманти, например, има в 11 държави, като най-големият производител - Русия, е добила 23 хил. тона през 2014 г. според данни на Geology.com. За разлика, всеки от 2550 редки минерали може да бъде намерен на пет или по-малко места по света.
 
 
Най-редкият минерал вероятно е ихнузаит. Той се образува под земята при взаимодействието на радиоактивния елемент торий и молибден. Досега е открит само един спесимен - в Сардиния през 2013 г. Минералът невадаит - комбинация от ванадиум и мед, пък е открит само в Невада и Киргизстан. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Коментари (0)