Изследователи планират да направят сондаж до мантията на Земята

03.12.2015
Тази седмица учени потеглят на експедиция към Индийския океан, за да се опитат пръв път да проникнат под земната кора. Изследователите искат да вземат проби от мантията на планетата, която се намира дълбоко под повърхността.

Екипът се надява да провери предположенията за материалите, от които е направена самата кора. Вероятно ще отнеме няколко години да се достигне дълбочина между 5 и 5,5 km, посочва проф. Крис МакЛеод, един от ръководителите на експедицията. Това е в допълнение към 700 m вода между сондажния кораб и морското дъно. Смятам, че ще проведем общо три експедиции,” казва геологът от Университета в Кардиф. Проектът е одобрен и разполагаме с финансиране за първите два месеца на проучвания. Ще трябва обаче да се върнем обратно и може да не успеем да изпълним задачата до 20-те години на настоящия век.”
 
 
Досега са правени няколко опита да се достигне до земната мантия, но никой от тях не се е увенчал с успех. Новото начинание има по-големи шансове, тъй като геоложките процеси и ерозията вече са изтънили кората на избраното за сондажа място в Индийския океан. Проектът обещава да осигури достъп на учените до непроменен перидотит - богата на минерала оливин скала, която съставлява голяма част от вътрешността на планетата. Дори само тези цел си заслужава услията, но пробивайки все по-дълбоко и по-дълбоко изследователите искат да тестват и съвремените модели на структурата и състава на земната кора. Проф. МакЛеод от своя страна би искал да изследва т.нар. граница на Мохоровичич, където сеизмичните вълни, генерирани от земетресения рязко увеличават скоростта си. Това е зоната, която разграничава земната кора от мантията. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Коментари (0)