Първи фестивал на смокините във Ветрен дол

15.10.2014
Над 20 семейства предложиха сладко и ракия от смокини по време на Първия фестивал на смокинята в с. Ветрен дол, община Септември, област Пазарджик.

Фестивалът, организиран от кметството, читалището и сдружение "Загорово" се проведе в събота, 27 септември. Местни и гости на събитието с интерес обходиха щандовете, за да дегустират сладки и ракия, направени от смокини*. "Обявихме конкурс за най-пивка ракия, но всички ветрендолци се оказаха такива майстори, че комисията не успя да излъчи първенец и всички получиха грамоти.", изясниха от организаторите. "Всички сладка, печива и ракии са направени майсторски.", аргументираха се членовете на журито. Празникът бе допълнен с ревю на народни носии от колекцията на Стоян Георгиев. Те бяха представени от момичетата на местния танцов състав "Елидерче". Едночасов концерт имаха танцьорите от състава "Чудесия". Своите умения показа и "Елидерче". Празненството завърши с дълго хоро, на което се хванаха малки и големи. 

Дегустации по време на фестивала.

 

Зимна панорама към Ветрен дол. Снимка: Уикипедия

 

*Обикновената смокиня (Ficus carica) е дърво или храст и е разпространена в Средния Изток и цялото Северно и Южно Средиземноморие (от Афганистан до Португалия и Мароко). В Южна България дървото е често срещан културен вид.

 

Източник: вестник "Знаме"

 

 

 

Коментари (1)

Росен
17.10.2014 14:33
Наистина е добре да научаваме за такива празници и неща, които се случват в нашите села и градове. Това е начин да се поддържа духа на хората в тези селища, да търсим своите традиции и да ги продължаваме. Поздравление за организаторите на този мил фестивал!!!