Предложение към президента Румен Радев да се смени името на връх Мусала със Свети Иван Рилски

01.06.2017
Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров отправи официално предложение до президента Румен Радев за преименуване на останалите от турско робство обекти с турско-арабските им наименования.

Причината за смяна на името на най-високия връх на Балканския полуостров е, че то звучи чуждо и неразбираемо за българите, за разлика от предложението той да бъде преименуван на Свети Иван Рилски - вечният небесен закрилник и застъпник на българския народ. Името на върха - Мусала е останало от времето на Османското владичество. Предишно наименование на върха не е запазено. За няколко години върхът е носил името Сталин.
 
Представяме ви писмото на Областния управител на Софийска област Илиан Тодоров:
 
ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ 
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
                                                       
 
П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
 
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
 
Съгласно чл. 98 т. 13 от Конституцията на Република България, Вие имате правомощието да наименувате обекти с национално значение и населени места.
 
От годините на османското владичество над българските земи, на територията на Република България са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове. След освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. се осъществява процес по тяхната замяна с български наименования. Такъв процес се наблюдава и в другите християнски страни, отхвърлили турското робство, но в тях той отдавна е приключил, за разлика от нашата страна, в която той трябва да продължи и да бъде осъществен докрай.  
 
Считам, че Президентът на Република България, предвид и правомощията, които му дава Конституцията, следва да бъде инициатор и водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите от турско робство обекти с турско-арабските им наименования. 
 
Всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани. Вярвам, че тази подкрепа ще бъде получена и днес.
 
В качеството ми на Областен управител на Софийска област, отправям към Вас предложение за преименуване на сега наричания с останалото от османското владичество връх Мусала с името връх Свети Иван Рилски. Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите, звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от мен наименование на върха Свети Иван Рилски. 
 
Това е най-високият връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение, не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас – българските граждани. 
 
Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. 
 
Във величествената планина Рила, обаче, в подножието на върха се намира светата Рилска обител, крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. 
 
Ето защо, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде наречен на него – Свети Иван Рилски.
 
Както по-горе се позовах на съответния текст от Конституцията на Република България, за Вас остава като държавен глава да осъществите своето конституционно правомощие и да издадете съответния акт за преименуване на връх Мусала на връх Свети Иван Рилски. 
 
С уважение,
 
ИЛИАН САШОВ ТОДОРОВ
Областен управител
на Софийска област
 
гр. София, 31.05.2017 г.
 
Източник: bultimes.com
 

Коментари (6)

lilinikolay
11.09.2017 11:47
Има хора на които все нещо не им харесва в старите наименования та се изтирват да ги преименуват . Току що сега се заеха с планинския връх на Рила планина . Абе кратуни празни знаете ли от кога този връх носи своето име и защо пак искате да го сменим ???
lilinikolay
11.09.2017 11:47
Има хора на които все нещо не им харесва в старите наименования та се изтирват да ги преименуват . Току що сега се заеха с планинския връх на Рила планина . Абе кратуни празни знаете ли от кога този връх носи своето име и защо пак искате да го сменим ???
Твърдо против
03.06.2017 10:07
Не подкрепям предложението!
123
03.06.2017 00:56
Твърдо ЗА
Българка
01.06.2017 14:21
Този областен управител реши всички проблеми на софийска област ,че остана само смяната на имената ?! Категорично съм против!
Не съм съгласен
01.06.2017 12:46
АЗ СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ, ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ ???