10 двойки лешояди очакват поколение в ПП „Врачански Балкан“

11.03.2016
По последни данни на експертите от Природен парк „Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите от началото на размножителния период за белоглавите лешояди в момента са оформени повече от 10 двойки.

От началото на месец март специалистите са наблюдавали 7 двойки да мътят и поне още 3 се готвят да снесат яйца. Установени са нови места за гнездене на вида в близост до град Враца и село Долно Озирово. Към момента в района на селото има около 44 лешояда. 
 
 
 
 
Тази година за първи път има и птици, които са от други колонии на Балканите, като за една от тях се знае, че е родена в Хърватия и е маркирана в Израел.
Миналата година тук беше излюпено и отгледано първото лешоядче от 70 години насам в Стара планина.
 
 
Снимки: Георги Стоянов
 
 

Коментари (1)

Кнежа
14.03.2016 23:08
Враца, Враца...гарги имате много, я да видим сега как ще отгледате лешояди, ще трябва да колите агнета и ярета, за ад ги отглеждате...а гаргите караха само на отпадъците ви-)))))) И все пак..дайте да гледаме лешояди, швейцарците, казват, пари давали за това! Е, майтапя се, но Враца си е един от най-хубавите градове на България! И вие от този сайт защо не направите един географски фестивал там? Айде, наздраве!-))))